Nivelul record al pretului titeiului atins, ieri, la Bursele de la New York si Londra va afecta toata economia mondiala si Romania nu poate face exceptie. Comentand ultimele cotatii, analistul economic Ilie Serbanescu ne-a declarat ca, in cel mai scurt timp, efectele se vor resimti la pretul la pompa. Acesta previzioneaza ca pretul carburantilor va fi mai mare cu pana la 4-5000 lei pe litru.

In opinia lui Serbanescu, absolut toate companiile care importa petrol, exceptand Petrom, vor fi nevoite sa opereze modificari in tarif. Deja, de luni, Rompetrol va scumpi cu 15 dolari tona de carburant la poarta rafinariei. Asta inseamna ca pretul la poarta rafinariei va fi mai mare cu aproximativ 400 lei pe litru. In schimb, Petrom inca nu a luat in calcul marirea preturilor carburantilor.

Purtatorul de cuvant al companiei, Gabriel Nastase, ne-a declarat ca o decizie de majorare a preturilor se va lua in calcul doar in cazul in care cotatia petrolului Brent, tipul utilizat de Petrom, sare la Bursa de la Londra de 50 dolari pe baril si se mentine cateva zile la nivelul respectiv. La cotatia de ieri, petrolul Brent costa doar... 49 de dolari pe baril. Asta inseamna ca diferenta de 10.

000 de lei dintre tariful practicat de Petrom si preturile existente in majoritatea statelor occidentale se mentine.

Apropierea pretului mondial al titeiului de pragul celor 50 de dolari pe baril a generat cresterea, la finele lunii august, a pretului benzinei cu 2200 de lei pe litru, iar cel al motorinei - cu 2300 de lei pe litru. Cresterea preturilor a fost de trei ori mai mare decat cea operata in luna mai si dubla fata de cea anuntata la sfarsitul anului trecut.

Impactul imediat al scumpirii se va resimti atat in buzunarele soferilor, cat si in toate activitatile in care costul transportului are ponderi mari in costul total, precum si in cele in care se folosesc produse petroliere ca materii prime. Cresterea preturilor va fi mai mare in cazul transportului de marfuri.

Totodata, alimentele si bauturile se vor scumpi, exceptie facand painea si produsele de panificatie, unde pretul redus al graului va compensa cresterea costurilor de transport.

Pe piata americana, barilul de petrol s-a tranzactionat la 53 de dolari, cu 20 de dolari mai mult decat la inceputul acestui an, in urma ingrijorarii legate de reducerea rezervelor pentru iarna ale Statelor Unite si a inceperii unei greve la doua campuri de extractie din Nigeria. La Londra, cotatia a crescut, ieri, cu 62 de centi, atingand nivelul record de 49,20 dolari pe baril.

Traderii sunt ingrijorati de o posibila intrerupere a livrarilor din Nigeria, cel mai mare producator de petrol din Africa, titeiul din aceasta tara fiind cautat pentru calitatea ridicata.