Echipele de salvare continua sa caute supravietuitori ai exploziei din statiunea Taba, soldata cu cel putin 25 de morti si in jur de 120 de raniti. Alte doua explozii au avut loc intr-o zona de camping din peninsula Sinai.

Ministrul israelian adjunct al apararii, Zev Boim, a vizitat locul exploziei in aceasta dimineata si a declarat: "In opinia mea personala, acest atac pare sa se potriveasca mai mult cu o organizatie terorista internationala precum Al-Qaeda."

Prima - si totodata cea mai puternica explozie - s-a produs la Hotelul Hilton, din statiunea litorala Taba, situata la doi pasi de granita cu Israelul, principalul punct de trecere dintre cele doua tari.

Majoritatea celor aflati in hotel erau israelieni, care luau parte la o sarbatoare evreiasca.

Surse din serviciile de securitate israeliene sunt convinse ca explozia a fost provocata de un automobil capcana. Initial se lansase ipoteza ca ea ar fi fost provocata de o canistra de gaz.

Insa mai multe persoane aflate in hotel au spus ca intr-adevar a explodat o masina, parcata chiar in apropierea receptiei.

"Intreaga fatada principala a hotelului a fost distrusa. Pe jos sunt zeci de persoane, balti de sange", declara unul din turistii israelieni aflati acolo, Yigal Vagni, postului de radio al armatei.

Multe dintre victmele israeliene au fost transportate imediat la Eilat

Zece etaje ale hotelului Hilton s-au prabusit, existand temeri ca sub daramaturi au fost prinse numeroase persoane.

La operatiunile de salvare iau parte si echipe israeliene, victimele fiind tratate atat la Taba cat si in statiunea israeliana Eilat, situata in imediata apropiere.

La putin timp dupa au avut loc alte doua explozii, de mai mica amploare, la Ras al-Sultan si Nuweiba, la sud de Taba.

Conform declaratiilor facute de guvernatorul provinciei Sinaiului de sud, Mustafa Afifi unui post de televiziune egiptean, citat de agentia Reuters, cele doua explozii, de la Ras al Sultan si Nuweiba au fost provocate de automobile capcana.

Tot el a afirmat ca au fost ucise doua persoane, un egiptean si un israelian, iar alte zece ranite.

Cine ar putea fi autorii?

Initial a parut logic ca atacurile din peninsula Sinai sa fie puse in legatura cu valul de violente din Fisia Gaza - ceea ce ar duce la concluzia ca autorii ar fi militantii Hamas. Acestia, de altfel, au si amenintat recent ca-si vor extinde aria atentatelor impotriva Israelului dincolo de granitele teritoriilor palestiniene.

Dar un purtator de cuvant Hamas a negat implicarea gruparii sale in seria de atacuri, iar analistii se indoiesc ca Hamas ar fi gata sa-si strice relatiile cu autoritatile egiptene sau ca si-ar asuma riscul de a ucide si egipteni. Caracterul sicronizat al atacurilor si ignorarea completa si plina de cruzime a identitatii victimelor sugereaza mana unei grupari de tip Al Qaeda .

Analistul BBC in problemele Orientului Apropiat, Roger Hardy, aminteste ca gruparile radicale egiptene Jihad si Gamaa Islamya au fost zdrobite in anii '90, si probabil, nu mai au capacitatea de a organiza atacuri de o asemenea anvergura.

Daca, intr-adevar, autorii sunt cumva legati de reteaua lui Osama bin Laden un lucru e sigur: Taba li se va fi parut o tinta extrem de tentanta. Cum se explica atunci faptul ca in zona nu s-au luat mai multe precautii?

In pofida impopularitatii Israelului in Orientul Apropiat, statiunile egiptene - deci arabe - din estul Sinaiului au continuat sa fie pline ochi de turisti israelieni, sositi anual cu zecile de mii in hotelurile si campingurile de aici, aflate in apropiere de granita cu Israelul.

Multe din hotelurile de 4 si 5 stele de pe coasta Sinaiului au fost construite pe vremea cand zona era inca ocupata de israelieni.

Securitatea a ramas oarecum relaxata in zona, noteaza corespondentii BBC , fiindca israelineii mizau pe apropierea de propria lor tara, si pe faptul ca muntii si nisipurile Sinaiului izoleaza natural zona de Egipt in vreme ce Marea Rosie - o izoleaza de Iordania si Arabia Saudita.

Atentatele de azi noapte, insa, au risipit aceasta siguranta, pe care unii analisti o califica acum drept plina de aroganta.