Daca invatamantul liceal este gratuit, in schimb, la facultati, intrarea unui tanar pe un loc cu taxa este o adevarata epopee pentru parinti. Astfel, potrivit unui clasament european intocmit de Uniunea Angajatorilor din Europa (UAE), in Romania, la un salariu minim pe economie de 66,6 euro pe luna, un parinte trebuie sa plateasca taxe universitare de 300-400 de euro pe an.

In schimb, in tari proaspat intrate in Uniunea Europeana, lucrurile stau total diferit. In Cehia, acolo unde un salariu minim pe economie este de 365 de euro, o taxa anuala, perceputa de catre facultatile de stat, pentru cei care vor sa-si continue perfectionarea in invatamantul superior, este de 175 euro pe an.

La universitatile din Polonia, un student plateste doar 80 de euro pe an, pentru un loc la invatamantul seral sau fara frecventa, iar salariul minim este de 230 euro.

Bulgarii nu se mai imbata cu apa rece

Din 1999, Bulgaria a eliminat invatamantul superior gratuit. Toate locurile din facultati sunt cu taxe. Cuantumurile acestora sunt diferentiate de la o specializare la alta si sunt stabilite de Guvern, la fiecare inceput de nou an universitar. In Ungaria, statutul locurilor cu taxa a tot fost schimbat in ultimii opt ani.

Astfel, in 1996 au fost eliminate locurile subventionate de la stat, iar dupa doi ani, in 1998, au fost reintroduse. Doar la cateva specializari au mai ramas locuri cu taxa, acolo unde cheltuielile materiale sunt mult mai costisitoare, precum la Medicina sau Administratie. Un student plateste intre 400 si 800 euro pe an, in conditiile unui venit minim lunar de 206,6 euro.

"O taxa anuala pe un loc dintr-o facultate de stat este inaccesibila unei familii in care parintii au salarii la nivelul minim pe economie."

Calitatea invatamantului superior

"In perioada imediat urmatoare, responsabilii scolii romanesti vor urmari eliminarea invatamantului superior de masa, in favoarea calitatii acestuia", a declarat ministrul educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu, cu ocazia deschiderii noului an universitar la Facultatea de Drept din Bucuresti.

Insa, in opinia sa, "calitatea pregatirii superioare nu consta in eliminarea locurilor subventionate de la stat, implicit a admiterii intr-o facultate, ci la o selectie bine motivata".

Ministrul Athanasiu s-a referit, printre altele, la formarea de consortii universitare, la eliminarea cursurilor si a specializarilor care nu mai sunt cautate pe piata fortei de munca si la o mai buna colaborare cu partenerii sociali.