Dupa ce Tribunalul Timis a emis un mandat de arestare pe numele fostei presedinte a Cooperativei de Credit "Aurora" din Timisoara, duminica, 10 octombrie, IPJ Timis a anuntat ca Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu avizul procurorilor, a declansat urmarirea penala impotriva aceleiasi directoare intr-un nou dosar, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

"Afacerea Aurora" este una dintre cele mai importante escrocherii din domeniul bancar descoperite in ultimul an in vestul tarii.

Timp de trei ani unitatea a functionat cu "motoarele" turate la maximum chiar sub nasul procurorilor si judecatorilor timisoreni ("banca" avea sediul in imediata apropiere a Palatului de Justitie din Timisoara), in ciuda faptului ca nu avea autorizatie din partea BNR.

In tot acest rastimp cat a functionat complet in afara legii unitatea a manipulat sume impresionante, iar o mare parte din creditele acordate, pe spatele depunatorilor, nu vor mai putea fi recuperate din simplul motiv ca imprumuturile cu "dedicatie" au fost acordate ori fara a se fi instituit ipoteci, ori, mai grav, fara ca masurile asiguratorii sa fie mentinute pana la stingerea datoriei.

Cu alte cuvinte, ipotecile au fost ridicate de functionara anchetata penal fara acordul membrilor CA.

Potrivit investigatiilor, calitatea de presedinte al CA a fost detinuta de Ottilia Marinela Bitu (39 de ani), impotriva careia au fost formulate o serie de acuzatii precum: inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, desfasurarea de activitati bancare fara autorizatia BNR, folosirea fara drept a sintagmei "cooperativa de credit" (conform prevederilor OUG nr.

97/2000), iar mai nou abuz in serviciu.

Dosarul de urmarire penala este la fel de impresionant ca si activitatea ilicita in sine. In cele sase volume ce contin o serie de probe incriminatoare se arata ca unitatea in discutie a functionat ilegal in intervalul 2001-2004, autointitulandu-se fara drept "cooperativa de credit".

Potrivit anchetatorilor, in cursul anilor 2003 si 2004 fosta presedinta a CA a emis trei bilete la ordin in valoare de peste 6 miliarde de lei in numele acestei cooperative practic inexistente catre persoane fizice si juridice, avalizandu-le apoi in fals cu stampila Banc Post SA Timisoara.

Unul dintre aceste instrumente de plata a fost trimis ulterior pentru infiintarea si garantarea unui depozit constituit de SC "Azzurra" SRL Timisoara, in suma de 5 miliarde de lei, insa in momentul introducerii spre incasare biletul la ordin a fost refuzat de banca pe motiv de lipsa de disponibil in contul cooperativei.

Totodata, in perioada octombrie-decembrie 2003 Bitu a acordat doua credite pentru alte doua societati comerciale din Timisoara, in suma totala de 400.000 de euro, cu incalcarea normelor de creditare, adica fara a supune spre aprobarea CA dosarele de credit.

Mai mult, ulterior, inainte ca datoria catre cooperativa sa fie stinsa, fosta presedinta a ridicat, tot fara acordul membrilor CA, ipotecile instituite, conditii in care banii nu mai pot fi in prezent recuperati, declara politistii.