Conducerea SC Asigurare-Reasigurare Astra SA considera ca decizia de scutire a societatii de plata penalitatilor de intarziere de orice fel aferente tuturor obligatiilor stipulate in contractul de privatizare este lipsita de continut atat timp cat contractul a fost respectat, inclusiv programul de investitii prevazut in acesta.

Recent, deputatii au adoptat, pe articole si cu amendamentele Comisiei pentru politica economica, Ordonanta guvernamentala privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii societatilor comerciale aflate in portofoliul Autoritatii pentru Administrarea Participatiilor Statului (AVAS) si consolidarea unor privatizari.

Conform deciziei Camerei Deputatilor, AVAS a fost mandatata sa renunte la aplicarea pactului comisoriu de gradul IV stipulat in cuprinsul contractului de privatizare a SC Astra pentru obligatiile ajunse la scadenta pana la intrarea in vigoare a Legii de adoptare a acestei ordonante.

Comisia pentru politica economica a explicat acest amendament prin faptul ca, „la divizarea societatii, o parte din datorii au fost preluate de pui“ si ca, „daca ramaneau la mama, acestea faceau obiectul inlesnirilor la plata“. Conducerea companiei spune ca respectivele penalitati au fost calculate fictiv.

Actionarul majoritar al societatii este, din 2002, Nova Trade, detinuta de Dan Adamescu, care controleaza 94,67% din actiuni. Pachete de cate 1,25% din capital se afla in proprietatea a patru dintre cele cinci societati de investitii financiare (SIF).

Comisia a subliniat faptul ca datoriile istorice ingreuneaza procesul de productie si participarea la licitatii pentru achizitionarea de lucrari.

Actul normativ mai prevede ca, pentru societatile comerciale la care ordinul comun s-a emis in luna decembrie a anului fiscal si care nu au achitat obligatiile bugetare datorate in 90 de zile de la data emiterii ordinului, inlesnirile de la plata isi mentin valabilitatea daca societatea achita aceste datorii pana la data de 20 decembrie 2005.

Alte societati care vor beneficia de inlesniri la plata obligatiilor sunt SC Navol SA Oltenita, SC ICPPAM SA Balotesti, SC Biosin SA Calafat, SC UCM Resita si SC Rodipet SA Bucuresti.

Potrivit unui amendament adoptat de deputati, SC Rostramo SA Targu Mures va fi scutita, printre altele, de la plata obligatiilor bugetare datorate si neachitate la data transferului de proprietate catre bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul asigurarilor sociale de somaj.