Listele pentru Parlament ale Uniunii PSD+PUR au fost facute, in sfarsit, publice ieri. Ele cuprind 637 de candidati, atat pentru locurile prognozate ca fiind eligibile, cat si pentru locurile neeligibile, inclusiv rezerva prevazuta de lege.

Listele finale au suferit modificari importante fata de cele stabilite in urma alegerilor interne din PSD.

Unele schimbari au survenit in urma introducerii pe liste a reprezentantilor PUR, alte modificari au fost facute in urma interventiei Consiliului de integritate morala, iar altele pentru a face loc atat oamenilor presedintelui Ion Iliescu, dar si unor membri din conducerea partidului care se plasasera pe ultimele locuri in prealegeri.

Unele dintre listele rezultate in urma alegerilor interne din PSD au suferit modificari fundamentale - unii au fost urcati de la coada pe primele locuri, altii au fost eliminati, altii au trecut de pe listele de la Senat pe cele de la Camera Deputatilor si invers.

Pe lista pentru Senat din Buzau, ocupantii locurilor 3, 4 si 5 in alegerile preliminare (Olteanu Ionel, Dumitrescu Cristian, Ciolacu Marcel) au disparut de pe lista finala pentru a face loc reprezentantului PUR si altora doi din coada listei initiale (David Stefan si Rosioru Claudia).

Marinescu Tatiana a ocupat locul 16 in prealegeri, dar apare pe lista finala pe locul 11 la Camera, judetul Arges.

In judetul Maramures, primii doi plasati pe listele finale - Buda Ioan si Godja Petru, au ocupat in preliminare locurile 8 si respectiv 12.

Cele mai putine modificari au suferit listele din judetele fara miza pentru UN PSD+PUR: Covasna, Harghita, Mures etc.

Dintre cei 637 de candidati doar 228 sunt plasati pe locuri direct eligibile, dupa socotelile strategilor Uniunii. Din candidatii de pe locurile estimate ca fiind eligibile, 66% sunt propuneri noi fata de alegerile din 2000 si numai 34% sunt in prezent parlamentari.

Listele publicate ieri nu sunt insa definitive. Potrivit documentului anexa la liste, "in situatii exceptionale, Delegatia Permanenta poate aduce unele modificari in componenta listelor de candidati".

Oamenii presedintelui

Anuntul ca pe listele de partid vor intra si oameni din Administratia prezidentiala a fost facut de mai multa vreme si el a fost respectat. Presedintele Ion Iliescu ocupa, dupa cum se stia de multa vreme, primul loc la Senat pe lista Bucurestiului. Pe aceeasi lista se afla si purtatorul sau de cuvant, consilierul prezidential Corina Cretu (locul 4).

Octavian Stireanu a prins un loc eligibil la Buzau (locul 1 la Camera), Claudiu Iordache (locul 2 la Senat - Timis), Rodica Stanoiu (locul 1 la Senat - Olt), Dan Iosif (locul 2 la Camera - Giurgiu).

Oamenii lui Nastase

Membrilor Guvernului si celor din conducerea centrala a partidului li s-a asigurat, prin permutari in listele de baza, locuri eligibile.

In aceasta situatie se afla Mihai Tanasescu (locul 1 la Arges pentru Camera Deputatilor), Bogdan Aurescu (locul 5 la Camera - Dambovita), Ion Sasu (fost presedinte PSM - locul 3 la Camera, Dolj), Serban Nicolae ( locul 1 la Senat - Ialomita), Leonard Cazan (locul 3 la Camera - Iasi), Bogdan Niculescu Duvaz (locul 1 la Camera - Tulcea).

Perdanti

Sergiu Nicolaescu este de departe numele cel mai de rasunet care nu se regaseste pe nici una dintre listele UN PSD+PUR, nici macar pe un loc de rezerva. Un alt mare absent este actualul deputat Codrin Stefanescu, care s-a facut cunoscut prin tot felul de proiecte de legi care mai de care mai ciudate.

Nici actualul ministru Gheorghe Emacu nu se regaseste pe liste, care in prealegeri obtinuse un onorabil loc 5, la Ilfov, in prealegerile pentru Camera Deputatilor. Georgiu Gingaras n-a prins un loc pe noile liste, iar Hildegard Puwak a fost trecuta pe un loc neeligibil la Timis, pentru Camera Deputatilor.

Ponta: "O nedreptate!"

Victor Ponta, liderul Tineretului Social Democrat, a declarat ieri, inainte de publicarea listelor, ca repozitionarile unor tineri din partid din "zona eligibila" in "zona neeligibila" reprezinta o "nedreptate. Ponta a spus ca este "profund preocupat" de numarul tinerilor pe care PSD ii va include pe listele electorale pe locuri eligibile.

El a aratat ca este prea devreme sa comenteze listele, atat timp cat acestea nu sunt definitive, fiind interesat de forma finala a lor. Ponta sustine ca unii tineri care la alegerile preliminare erau in "zona eligibila" au fost coborati in "zona neeligibila", dupa ce a fost incheiata alianta cu Partidul Umanist.