Saptamanile care urmeaza se anunta a fi deosebit de tensionate, atat pentru cei din lumea halatelor albe, cat si pentru cei de la ghisee. Nemultumiti de felul in care a fost alcatuit bugetul pe 2005 si de nerespectarea drepturilor deja obtinute, cei de la Sanitas sunt hotarati sa inceapa o greva generala in plina campanie electorala.

Intamplator sau nu, sindicatele din administratia publica centrala si locala fac joi o greva de avertisment in semn de protest fata de nivelul scazut al salariilor.

Miscarile de protest s-au inmultit in aceasta toamna electorala, iar acum a venit randul cadrelor medii sanitare sa ameninte cu greva. Federatia Sanitas atrage atentia ca in bugetul pe 2005 pentru Sanatate nu se regasesc drepturile pe care ei deja le-au castigat.

"Joi, cand s-a intrunit Consiliul National, a avut loc si sedinta de guvern in care a fost prezentat bugetul pe 2005. Spre surprinderea noastra, nu sunt alocate fonduri pentru crearea unui nou sistem de salarizare, de la 1 ianuarie 2005, sau pentru acordarea tichetelor de masa. Aceste drepturi ne-au fost promise, dar acum nu exista baza legislativa pentru punerea lor in aplicare.

Astfel, pana la sfarsitul saptamanii, in toata tara, se vor deschide conflictele colective de munca", ne-a declarat Claudia Petcu, secretar general al Federatiei Sanitas.

Calendarul actiunilor de protest cuprinde o greva japoneza de avertisment, de doua ore, pe 1 noiembrie, si declansarea grevei propriu-zise pe 11 noiembrie.

Saptamana viitoare, liderii Sanitas vor inainta oficialitatilor lista cu revendicari, si anume majorarea salariilor, adoptarea unui sistem de salarizare propriu, din ianuarie 2005, acordarea tichetelor de masa, dar si alocarea unor fonduri de la buget pentru modernizarea infrastructurii sanitare.

Doua ore de greva de avertisment

Dupa negocieri cu partea guvernamentala si o serie de amanari, functionarii s-au hotarat, intr-un tarziu, sa faca greva. Astfel, joi, timp de 2 ore, primariile si institutiile din administratia centrala vor fi scena unor greve de avertisment.

Urmatorul pas al functionarilor publici va fi declansarea grevei generale pe 27 octombrie. Conform protocolului pe care l-au incheiat cu Executivul, functionarii ar trebui sa beneficieze, de la 1 noiembrie, de salarii majorate cu 20%.

Totusi, ei au o serie de revendicari ce nu au fost solutionate: acordarea a 10% din fondul de salarii alocate si prevazute in bugetele autoritatilor pentru pregatirea profesionala, examinarea medicala gratuita, reincadrarea functionarilor publici si protectia functionarilor care desfasoara activitati de control.