Deputatii PSD ramasi “fara coledzi” cer posturi grase in diplomatie, administratia centrala sau locala, la banci de stat. De cerut, cer toti. De primit, inca e un mister: citi pesedisti exmatriculati de pe listele electorale vor zbura spre tarile calde? Raspunsul il stie, probabil, Viorel Hrebenciuc, “mama ranitilor” din PSD.

La grupul parlamentar al PSD, condus de Hrebenciuc, s-a intocmit deja o lista cu propunerile de noi locuri de munca pentru deputatii care nu se regasesc pe liste. Viorel Hrebenciuc declara luni, citat de Mediafax, ca lista a fost transmisa conducerii partidului. El n-a dorit sa ofere detalii privind componenta listei.

Surse din PSD ne-au declarat insa ca documentul este destul de consistent si cuprinde numele deputatului, respectiv locul unde ar dori sa lucreze dupa ce nu va mai fi deputat.

“Eu am optat pentru diplomatie”

Catalin Kanty Popescu, spre exemplu, deputat de Vrancea, vrea in diplomatie, eventual un post de consul. Intrebat ce tara si-ar dori, Kanty Popescu ne-a declarat: “Nu stiu. Inca nu s-a stabilit. Eu am optat pentru diplomatie si astept hotarirea partidului”.

Din cite am aflat, sint alti patru deputati care au ales diplomatia. Unul dintre ei ar fi deputatul de Constanta Stefan Giuglea. Surse din partid ne-au declarat ca acesta ar fi dorit “un post in fostul spatiu sovietic fiindca este vorbitor de rusa”. Deputatul Giuglea nu a putut fi contactat pentru a confirma intentiile sale.

Alt deputat este Mihai Baciu, de la Iasi, care se pare ca va pleca intr-un post de ambasador, dupa unele surse in Azerbaidjan. “Deocamdata nu-i nimic nici adevarat, nici fals. No comment”, ne-a spus ieri Baciu.

Sint si deputati carora li s-au promis locuri in administratia locala, cum ar fi Viorica Afrasinei, care ar dori postul de prefect la Botosani. “Nu stiu. In clipa asta nu pot sa va spun nimic. Au fost niste discutii”, ne-a declarat Afrasinei.

In cazul deputatului Tudor Balta se mai lucreaza, spun sursele noastre, la gasirea unui viitor loc de munca: ori la o banca de stat, ori secretar de stat la Ministerul Finantelor.

La fel si in cazul deputatului Liana Naum, care inca mai spera sa obtina un loc eligibil pe liste. In caz contrar, i s-ar putea gasi - potrivit surselor mentionate - un loc la o agentie guvernamentala.

Hrebenciuc, “mama ranitilor”

Viorel Hrebenciuc s-a prezentat, luni seara, la sedinta grupului parlamentar al PSD si, cu o voce de invingator, ar fi zis: “Gata, s-a rezolvat!”. De fapt, ceea ce se “rezolvase” nu era decit faptul ca “cei de sus” au luat cunostinta despre problema deputatilor care nu vor mai prinde un mandat.

Dupa cum avea sa declare Hrebenciuc, lista cu toate propunerile de trimitere in diferite posturi din diplomatie sau in administratie urmeaza a fi discutata de conducerea centrala a PSD. Nu se stie cind, dar de discutat - ar fi adaugat Hrebenciuc - se va discuta.

Din informatiile noastre, Adrian Nastase ar fi afirmat luni, cind i-a fost inaintata lista cu propuneri: “N-am timp de prostiile astea acum”.

Traditie de partid

Fidelii PSD au fost rasplatiti si acum patru ani cu locuri caldute. Printre acestia, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Petre Ninosu si Serban Stanoiu (sotul Rodicai Stanoiu, fost ministru al justitiei) au fost numiti ca judecatori la Curtea Constitutionala.

Diplomatia s-a umplut si ea de pesedisti care nu au mai avut loc pe liste si care pot fi intilniti ca ambasadori si consuli generali: Liviu Maior, Caius Traian Dragomir, Neagu Udroiu, Tudorel Postolache, Gelu Voican Voiculescu, Ovidiu Grecea si Tanase Joita.