Pentru intelectualii de la sate, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este mai degraba un motiv de ingrijorare decat de bucurie.

Potrivit unei cercetari sociologice realizate in randul elitei rurale romanesti si coordonate de profesorul Dumitru Sandu, de la Universitatea Bucuresti, oamenii sunt ingrijorati in primul rand din cauza decalajelor dintre economia romaneasca si cea a tarilor din UE.

Pe locul doi in acest "clasament" al temerilor intelectualilor de la sate este coruptia din institutiile romanesti, la egalitate cu mentalitatile depasite ale romanilor.

Dincolo de ingrijorari, intelectualii satelor spera ca integrarea in UE sa le schimbe viata in bine.

Spre exemplu, profesorul Sandu a citat raspunsurile unui inginer mecanic din judetul Valcea: "La intrebarea: «Ce va atrage cel mai mult in legatura cu integrarea tarii in Uniune?», omul spera «ca satul o sa arate mai bine, taranii o sa lucreze altfel si produsele or sa fie altfel. Asta speram».

Cand il intrebam: «Ce va ingrijoreaza cel mai mult?», zice asa: «Lipsa actuala de intelegere a fenomenului ce va urma, comunicarea cu satul, care e egala cu zero»", a spus coordonatorul lucrarii. Participantul la studiu s-a mai aratat nemultumit de "incultura grava a taranilor, a majoritatii primarilor".

Un alt studiu privind perceptia integrarii in UE la sate a fost realizat recent si de un grup de sociologi condus de Vintila Mihailescu. Acest studiu a luat in considerare nu numai opiniile elitei, ci si pe ale oamenilor obisnuiti de la tara.

Sociologul Vintila Mihailescu spune ca intre ceea ce inteleg cele doua categorii despre integrarea europeana este un decalaj urias. "Ce asteapta ei de la integrarea europeana este ori o imagine foarte idilica, ori mai pragmatica", a explicat Vintila Mihailescu.