Doi ziaristi ieseni, Ovidiu Scutelnicu si Dragos Stangu, condamnati in urma cu sase ani la plata a 1,5 miliarde de lei, un an de inchisoare cu suspendare, decaderea din drepturile parintesti si interzicerea dreptului de a profesa meseria de ziarist, au ajuns pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). In urma cu trei zile, CEDO s-a pronuntat pe fondul cauzei.

"Este vorba despre o decizie de admisibilitate.

Urmeaza ca ziaristii sa-si formuleze pretentiile pentru ca CEDO sa dea decizia finala. Statul roman este deja obligat la plata cheltuielilor de judecata", a declarat avocatul Monica Macovei.

In 1997, cei doi ziaristi au scris o serie de articole despre demiterea colonelului Petru Susanu din functia pe care o detinea in Politie si trecerea acestuia in rezerva, cat si despre posibila participare a acestuia, cu suma de 1,5 miliarde de lei, la infiintarea Bancii Moldova. Imediat, fostul politist i-a actionat in judecata pe cei doi ziaristi.

Cazul a ajuns pe mana judecatoarei Sonica Conachi, o colega de serviciu a sotiei fostului politist. Desi cei doi jurnalisti au solicitat stramutarea cauzei in alt judet, aratand ca sotia acuzatorului este judecatoare, Curtea Suprema de Justitie a hotarat ca procesul poate avea loc la Iasi.

Ca atare, in 1998, Sonica Conachi a dat o solutie trasnet: Scutelnicu si Stangu au fost condamnati pentru calomnie la un an de inchisoare, au fost decazuti din drepturile parintesti (ambii jurnalisti au cate un copil) si obligati la plata unor daune morale de 1,5 miliarde de lei.

Dupa doi ani de procese, inainte de a fi achitati de Curtea Suprema de Justitie, ziaristii au inaintat o plangere la CEDO prin care au acuzat abuzurile din timpul proceselor, precum si despagubirile care le-au fost imputate.