Suprafata totala a birourilor de prim-rang din Capitala este de 12 ori mai mica decat cea din Varsovia si de 7,3 ori mai mica decat cea din Praga, chiar daca Romania este a doua tara din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al marimii. Mai precis, suprafata de birouri de clasa A din Bucuresti este de 150.

000 de metri patrati, in timp ce in Varsovia este de 1,8 milioane, iar in Praga, de 1,1 milioane, potrivit unui studiu prezentat de ESOP Consulting in cadrul conferintelor "Zilele Biz". Capitala nu are inca un loc destinat afacerilor, cladirile cu birouri fiind raspandite in diferite zone ale orasului. Zonele preferate pentru birouri sunt cele din nord si centru-sud.

Cererea, satisfacuta abia in 2005-2006

Oferta de spatii de birouri din clasa A de peste 3.000 de metri patrati este insuficienta, iar aceasta va fi satisfacuta abia in anii 2005-2006. In acest an au fost finalizate mai multe cladiri de birouri, cele mai multe de dimensiuni medii. Suprafata totala data in folosinta in acest an insumeaza 38.000 metri patrati.

Companiile care functioneaza in astfel de cladiri sunt cele din sectorul financiar-bancar, telecomunicatii, tehnologia informatiei si multinationalele. Chiriile sunt intre 16 si 20 euro/metru patrat, iar cheltuielile de intretinere sunt de 3-3,5 euro / metru patrat.

IMM-urile «evadeaza» din apartamente

Intreprinderile mici si mijlocii au inceput sa prefere sa functioneze in vile sau apartamente din vile si in cladiri noi sau renovate, din clasa C. Chiriile pe care la platesc in vile sunt de 8-12 euro/metru patrat, in timp ce in cladirile din clasa C sunt intre 8-11 euro/metru patrat. Incepand cu acest an, firmele de talie mijlocie au inceput sa inchirieze acest an spatii de birouri din clasa B.

Rata de ocupare a acestora a crescut la 85% in 2004, fata de 70% in 2001, respectiv 63% in anul 2000. "La jumatatea acestui an s-a observat chiar o criza de spatii din clasa B in zona de nord a Bucurestiului", potrivit reprezentantilor ESOP Consulting. Chiriile pentru acest tip de spatii sunt intre 10 si 13 euro/ metru patrat.

Vilele raman la loc de cinste

Vilele detin un loc aparte pe piata imobiliara, avantajele pe care le ofera acestea firmelor fiind in primul rand chiriile scazute, apropiate de cele practicate pentru spatiile de birouri care se incadreaza in clasa C, alaturi de atuurile pe care acestea le confera din punct de vedere al calitatii si imaginii.

Renovate, acestea pot fi transformate in sedii cochete, preferate de case de avocatura importante sau de firme de media si publicitate. In afara de nivelul scazut al chiriilor, intre 8 si 12 euro/metru patrat, acestea mai prezinta avantaje precum costuri de intretinere mai mici, faptul ca pot fi adaptate mai usor la necesitatile unei companii, respectiv un numar mai mare de locuri de parcare.

La clasa C, firmele de IT si software

De asemenea, in ultima perioada a crescut si cererea de spatii de birouri incadrate in clasa C. Cele mai multe cereri pentru acest segment au venit din partea firmele de IT si software. Spatiile care se incadreaza in aceasta categorie sunt cele din zone semi-centrale si cele din fostele intreprinderi de stat care si-au incetat activitatea.

Clientii pentru astfel de birouri sunt IMM-urile, care abia si-au inceput activitatea si care sunt dispuse sa achite o chirie de 8-11 euro/metru patrat.