Mii de colonisti evrei s-au adunat in fata Knesset-ului, Parlamentul Israelului, care dezbate controversatul plan de evacuare a aproximativ 8,000 de colonisti evrei din fasia Gaza. Planul a fost intocmit de premierul Ariel Sharon dar a intampinat o vehementa opozitie din partea propriului partid.

Scolile din cadrul asezarilor evreiesti din Gaza au fost inchise pentru ca elevii sa poata participa si ei la demonstratiile de protest.

Planul lui Ariel Sharon prevede evacuarea tuturor celor aproximativ de 8,000 de asezari fortificate din Gaza.Patru asezari evreiesti izolate din Cisiordania ar urma sa fie si ele evacuate.

Statistici Gaza

Populatie 1,3 milioane

Suprafata 360 km patrati

Rata saraciei 75%

Rata somajlului 37%

Asezari evreiesti 8,000

Trupele israeliene dislocate pentru protectia lor urmeaza sa fie desfasurate de-a lungul frontierei cu Gaza, a liniei de coasta si pentru protectia spatiului aerian.

Ariel Sharon a spus ca este constient ca acest lucru va provoca "durere, furie si disperare" printre cei care urmeaza sa fie evacuati.

Premierul Sharon a declarat insa ca evacuarea "va reduce ostilitatea" si va da posibilitatea Israelului "sa inainteze spre calea pacii cu palestinienii".

Se asteapta ca Sharon sa castige

In ciuda opozitiei vehemente in propriul partid, Ariel Sharon se asteapta sa castige in Parlament cu ajutorul opozitiei.

Dezbaterile sunt programate sa se incheie la ora 1800 GMT. Votul va fi dat ulterior.

Politia a inconjurat cladirea de teama demonstratiilor de protest organizate de oponentii planului de evacuare.

Politia are mandat sa confiste pancartele si fluturasii pe care scrie slogane care incita la violente si sa ia toate masurile pentru a asigura accesul in cladire a parlamentarilor care sustin planul lui Sharon.

Analistii aprecaiza ca intre 17-40 de parlamentari din propiul partid vor vota impotriva evacuarii colonistilor evrei din Gaza. Tot impotriva se asteapta sa voteze 30 de parlamentari ai unor foramtiuni religioase si 8 parlamentari arabi.

Armata a pus capat unei incursiuni in Gaza

Intre timp, armata israeliana a incheiat o incursiune militara de doua zile in fasia Gaza.

Operatiunea militara israeliana a avut loc in tabara de refugiati de la Khan Younis, 17 palestinieni fiind usici si peste 80 raniti.

Trupele israeliene au lasat in urma distrugeri de proportii, demoland multe case si distrugand sosele.

Corespondentii transmit ca prin aceste actiuni, armata israeliana a incercat sa distruga rezistenta palestiniana inaintea retragerii.

Motivul inovat pentru raidul de la Khan Younis a fost ca militantii palestinieni pregateau atacuri cu mortiere in apropiere de asezari evreiesti.