Startul campaniei electorale a marcat si debutul razboiului afiselor. Protagonisti, pana acum, Uniunea PSD+PUR si Alianta D.A. PNL-PD, care, pe tot cuprinsul tarii, se acuza si se toarna reciproc la birourile electorale, fiecare pretinzand ca adversarul nesocoteste prevederile legale in materie de afisaj.

Ca si revolutia din decembrie '89, ostilitatile au debutat la Timisoara, unde tabara opozitionista a impodobit copacii si stalpii de iluminat public cu bannere portocalii pe care trona poza lui Traian Basescu. Pesedisto-puristii au intocmit degraba o plangere adresata Biroului Electoral Judetean, care le-a dat dreptate si a sesizat, basca, si politia.

Considerandu-se nedreptatiti, liberal-democratii au contestat decizia BEJ la Biroul Electoral Central, care, in sedinta de ieri, a concluzionat ca Alianta D.A. isi face campanie ilegal pe malurile Begai si a dispus eliberarea copacilor de banderolele portocalii. Pesedistii se considera victime si la Bistrita-Nasaud.

Acolo, dupa un studiu aprofundat al posterelor concurentei, au constatat ca acestea nu intrunesc conditia ceruta de lege a inscriptionarii agentului economic tiparitor. Totodata, reprezentantii Puterii se plang ca primarul pedist al municipiului, Vasile Moldovan, refuza cu obstinatie sa le permita afisajul pe toti cei 18 stalpi de electricitate ce le revin conform intelegerilor locale.

Si la Bistrita, biroul judetean le-a dat dreptate contestatarilor. La Cluj-Napoca, reclamanti sunt opozantii, care acuza organizatia locala a PSD ca il lipeste pe Adrian Nastase in zonele de panotaj electoral rezervate, prin tragere la sorti, altor partide si formatiuni politice.

In alt colt de tara, la Suceava, filialele celor doi "mari" ai alegerilor se dau in gat reciproc pentru ocuparea unui spatiu nejustificat de mare pe panouri.

Astfel, aliatii PNL-PD denunta dimensiunile prea mari ale posterului prezidentiabilului Uniunii, iar adversarii lor replica printr-o sesizare la BEJ, conform careia lipitorii de afise ai Opozitiei aplica pe fiecare panou cate doi "Basescu". Bagati in ceata de cele doua jalbe, componentii Biroului le-au trimis, spre rezolvare, politiei judetene.

In Valcea, in loc sa mai apeleze la judecata BEJ, beligerantii folosesc direct metoda practica si eficienta a ruperii afisului adversarului si a lipirii, in loc, a posterului propriu. Si acesta este numai inceputul...