Vehementi opozanti ai integrarii in Uniunea Europeana, agricultorii polonezi au devenit, de la 1 mai 2004, principalii beneficiari ai fondurilor europene acordate statelor membre prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC).

Acestia insa nu s-au declarat convinsi pana la capat de avantajele pe care le-ar putea avea datorita acestei identitati europene. "Nimeni de aici nu crede cu adevarat ca vom primi intr-o zi vreun lucru, oricare ar fi acela. Au impartit vreodata bogatii ceva cu saracii?", se intreaba proprietarul unei mici ferme poloneze, Andrzej Klys.

Pentru statul polez, in care 5,5 milioane dintre cei 38 milioane de locuitori traiesc numai din veniturile aduse din agricultura, acordarea fondurilor europene a inceput mult mai devreme decat pentru ceilalti membri.

Astfel, cu o luna si jumatate inaintea colegilor de breasla din alte state europene, "peste 1,8 milioane de agricultori polonezi au primit ajutoarele financiare UE, numarul lor fiind suma agricultorilor francezi si a celor germani", a declarat viitorul comisar european pentru Politica Regionala, poloneza Danuta Huebner.

Comparativ cu francezii si cu germanii, polonezii primesc mai putini euro in mana, pentru ca cei zece noi membri au dreptul doar la 55% din ajutoarele varsate de cele 15 state mai vechi ale UE. Suma totala pe care acestia o primesc in final este de 1.356 miliarde de euro, din care 842 de milioane din partea Uniunii si restul de la bugetul national.