"Pentru gestionarea, completarea si eliberarea actelor de studii, persoanele care fac greseli raspund disciplinar, material sau penal, in conditiile legii", se stipuleaza in articolul 54 al noului proiect de lege privind Regulamentul regimului actelor de studii si al documentelor scolare in invatamantul preuniversitar, elaborat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Mai mult, in urmatorul articol de lege aflam ca "emiterea de acte de studii de catre unitatile de invatamant particular cu autorizatie de incredere se pedepseste conform legii penale", iar actele eliberate sunt considerate nule de drept.

Practic, secretariatele scolare, precum si conducerile unitatilor de invatamant sunt pasibile cu inchisoare intre unu si trei ani, daca completeaza gresit formularele actelor de studii, "cu stersaturi, adaugiri suplimentare, cu stampila aplicata necorespunzator sau fara fotografie, partial distruse sau pronuntat deteriorate".

De asemenea, cei vinovati pot fi privati de libertate in cazul in care in foile matricole sau pe diplome sunt trecute medii calculate gresit.

"Ministerul Educatiei ia masuri dure impotriva directorilor de scoli si licee care gresesc in documentele de studii."

An de an, 20-25 de reclamatii

Potrivit Biroului de presa al M.Ed.C., an de an se inregistreaza, la Registratura institutiei, in medie 20-25 de reclamatii pe marginea documentelor completate gresit de catre functionarii din scoli si licee.

In acest sens, noul Regulament stipuleaza: "Responsabilitatea intocmirii, modificarii, eliberarii si anularii documentelor scolare revine directorului si secretarului-sef sau secretarului unitatii de invatamant, dirigintelui sau titularului de disciplina" (art.4, alin.5).

Totodata, distribuirea formularelor si a actelor de studii se va face numai prin inspectoratele generale si, dupa incheierea anului scolar, toate documentele scolare se vor pastra si se vor arhiva la unitatea de invatamant cu personalitate juridica.

O alta noua prevedere scrisa este legata de intocmirea actelor. Astfel, in articolul 6, alin. 1, se precizeaza: "Intocmirea actelor de studii si a documentelor scolare, precum si inscrierea mentiunilor se fac in limba romana, folosindu-se alfabetul latin".

Pasta corectoare, interzisa

Pana nu de mult, mai ales in cataloage si in carnetele de note apareau des razuiri si stersaturi acoperite cu pasta corectoare. Acest lucru se interzice in totalitate, precum si adaugirile ulterioare si prescurtarile de tot felul.

An de an, tot mai multe unitati de invatamant sunt desfiintate sau reorganizate.

In aceasta situatie, "actele de studii originale, neeliberate la absolvire, duplicatele sau foile matricole se vor completa dupa metodologia prevazuta in prezentul regulament, de catre unitatea de invatamant desemnata de inspectoratul scolar sa pastreze arhiva scolii desfiintate" (art.53, alin.1).