Deficitul comercial al Romaniei ar putea ajunge, pina la sfirsitul anului, la 6 miliarde euro, fata de nivelul de 4,6 miliarde euro estimat initial, in urma deciziei BNR de a relaxa politica de schimb valutar, a declarat ieri presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

BNR a hotarit marti sa promoveze o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al monedei nationale, prin limitarea interventiilor sale pe piata valutara. “Vom atinge un deficit comercial record. Volumul importurilor va creste, iar exportatorii, in special cei care livreaza catre Uniunea Europeana, vor avea de suferit”, a afirmat presedintele ANEIR.

Statele membre UE sint principalii parteneri comerciali ai Romaniei, furnizind 64,8% din importuri si preluind 73,3% din exporturi. Ionescu a adaugat ca decizia BNR va determina aprecierea leului, nu doar din cauza speculatiilor care vor urma pe termen scurt, ci si a intrarii unor sume mari de valuta in tara de la lucratorii romani din strainatate.

Decizia bancii centrale a fost luata in vederea trecerii la noul cadru al politicii monetare de reducere a inflatiei si la etapele urmatoare de liberalizare a contului de capital. Pina la luarea acestei hotariri, BNR intervenea des pe piata de schimb valutar pentru a mentine moneda nationala in limitele stabilite anterior.

In primele noua luni ale anului, deficitul comercial al Romaniei a urcat la 3,2 miliarde euro, de la 2,4 miliarde euro in aceeasi perioada a anului precedent, iar importurile au crescut cu 23%, atingind 17,2 miliarde euro.

Analistii estimeaza ca preturile energiei si salariile se vor mari in perioada urmatoare deoarece Romania trebuie sa-si alinieze costurile energetice la standardele Uniunii Europene, iar guvernul si partidele de opozitie au promis majorari salariale dupa alegerile din luna noiembrie.