Viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că va prezenta vineri formula revizuită a noii sale echipe in faţa Parlamentului European. Impasul provocat de controversa in jurul comisarului propus iniţial de Italia pare să fi fost depăşit.

Domnul Barroso a fost silit să işi retragă echipa pe care o alcătuise la inceput din cauza riscului evident că parlamentarii vor respinge intreaga listă in cazul in care pe ea rămane Rocco Buttiglione, candidatul la postul de comisar pentru justiţie, libertate şi securitate.

Opiniile sale asupra homosexualităţii şi rolului femeilor i-au indignat pe mulţi parlamentari europeni, care nu şi-au ascuns intenţia de a-şi exercita dreptul de veto. Dar acest eventual veto ar fi avut efect asupra intregii noi comisii, fiindcă respingerea nu se poate face decat in bloc, nu individual.

Locul lui Rocco Buttiglione a fost luat de ministrul de externe al Italiei Franco Fratini

Acum locul lui Rocco Buttiglione a fost luat de ministrul de externe al Italiei, Franco Fratini, in varstă de 47 de ani şi aliat al premierului Silvio Berlusconi. Noua formulă propusă de Manuel Baroso mai conţine două schimbri.

Laszlo Kovaci trece de la energie la impozitare, iar locul lui va fi luat de noua propunere a Letoniei, Andris Piebalgs.

In schimb, olandeza Nili Kroes va rămane la portofoliul concurenţei, fiind descrisă de domnul Barroso drept un candidat excelent, cu o experienţă de nepreţuit.

In opinia corespondenţilor BBC, e clar că Manuel Barroso pare să fie sigur că de data aceasta are o echipă care va obţine aprobarea Parlamentului European.