Trupele americane spun că au ajuns in centrul oraşului Fallujah, dar un reporter BBC, care insoţeşte o unitate militară americană spune că acest lucru nu inseamnă că şi controlează Fallujah.

Reporterul BBC, ale cărui relatări sunt supuse restricţiilor militare, a transmis că in partea de est şi cea de nord-vest a oraşului Fallujah luptele au loc stradă cu stradă.

Forţele americane controlează, potrivit unor oficialităţi, o porţiune din nordul oraşului, ceea ce inseamnă circa o treime. Căpitanul Grifiths, de la trupele de puşcaşi marini, spune că s-au confruntat cu o rezistenţă inverşunată.

Martorii oculari descriu atmosfera ca pe un iad şi spun că oraşul e atacat din toate părţile, de trupe terestre şi de aviaţia americană. Flăcările au luminat cerul şi zgomotul exploziilor se aude de departe.

Atacuri de proporţii

Peste 15000 de militari americani şi irakieni au fost mobilizaţi pentru a infrange rezistenţa miliţiilor sunnite care controlează de mai multe luni oraşul.

Trupele americane au preluat mai intai controlul asupra principalului spital din oraş şi apoi asupra gării centrale.

Apoi, trupele coaliţiei au reuşit să cucerească un obiectiv important, moscheea din nordul oraşului.

Statele Unite şi autorităţile irakiene speră că acest asalt - vehement criticat de unii irakieni - va ajuta la pregătirea alegerilor generale de anul viitor

Trupele sunt ajutate de avioane de luptă şi forţe de artilerie, care le acoperă inaintarea.

Zeci de mii de civili in oraş

Se relatează că numărul civililor care au rămas in Fallujah ar putea fi de cateva zeci de mii.

Se relatează că peste 250,000 de locuitori din Fallujah au părăsit oraşul, dar este posbil ca cei care au rămas să fie de pană la 50,000.

Corespondenţii relatează că in ciuda incercărilor Statelor Unite de a lovi doar ţintele, folosirea artileriei şi a tancurilor a produs victime şi printre civili. In oraş nu mai există apă şi curent electric.

Un comandant militar american, generalul George Casey, a declarat că trupele americane şi cele irakiene au de infruntat aproximativ 3,000 de insurgenţi.

Misiunea va fi dusă la capăt

Potrivit ministrului apărării al Statelor Unite, Donald Rumsfeld, luptele nu vor inceta decat atunci cand misiunea va fi indeplinită.

Donald Rumsfeld e evitat să spună că ofensiva de la Fallujah ar fi atacul final impotriva insurgenţilor.

Oficialul american a subliniat că militanţii sunt foarte hotăraţi şi că va fi nevoie de mult timp ca ei să fie invinşi pe tot teritoriul Irakului.

Dat fiind insă că Fallujah a devenit un fel de simbol al rezistenţei insurgenţilor, preluarea controlului asupra oraşului este importantă pentru restabilirea ordinii in intreaga ţară.

Donald Rumsfeld a subliniat că operaţiunea militară de la Fallujah va continua pană cand işi va atinge scopul.

"Nici un guvern nu poate permite teroriştilor sau unor luptători străini să se folosească de teritoriul său pentru a ataca populaţia sau autorităţile şi pentru a intimida poporul irakian"- a declarat ministrul american al apărării.

Un succes al ofensivei de la Fallujah va reprezenta o lovitură grea dată insurgenţilor din intregul Irak", a subliniat Donald Rumsfeld.