Noua persoane au fost arestate preventiv, iar altele noua sunt cautate de autoritati pentru implicare intr-o retea internationala care, in decurs de peste un an, a transportat prin Romania mai mult de o jumatate de tona de heroina, provenita din Turcia si vanduta in Occident. Profitul acestei afaceri a fost de aproape sase milioane de euro. Cercetarile in acest caz au durat mai bine de cinci luni.

Filiera actiona din anul 2003 si a transportat din Turcia pana in Spania peste 500 kilograme de heroina.

Membrii, selectati dupa criterii stricte

Banda de traficanti era foarte bine organizata, membrii acesteia, dintre care si 18 romani identificati pana acum, avand roluri bine determinate. In organizatie erau selectati doar cei care aveau in jur de 40 ani si pareau a fi muncitori care vor sa lucreze in Spatiul Schengen ori simpli turisti. "Pionii" retelei primeau intre 500 si 1.

000 de euro (in functie de rolul pe care il avea fiecare in transport), plus cheltuielile de deplasare.

Stupefiantele erau transportate in genti de voiaj cu fund dublu, incarcate cu obiecte personale si special adaptate pentru a ascunde stupefiantele. Capul retelei era un cetatean roman aflat in Spania. El a fost, deja, arestat si urmeaza sa isi ispaseasca pedeapsa.

Alti doi membri ai retelei - Sorin Pintoi (45 de ani) si Ion Bitoiu (44 de ani) - au fost retinuti la 28 octombrie, in punctul de frontiera Turnu, incercand sa scoata din tara 11 kilograme de heroina. Cei doi se aflau intr-un autocar care se indrepta spre Madrid.

In timpul verificarilor, Sorin Pintoi a fost foarte agitat si a discutat aprins cu Bitoiu, ceea ce a facut ca politistii de frontiera sa-l controleze atent si pe acesta. Astfel, au fost gasite drogurile ascunse. Cei doi barbati au sustinut ca au primit gentile de la o persoana din Constanta si ca singura lor sarcina era de a le duce si preda unui necunoscut aflat in Spania.

Alti noua traficanti, cautati de Politie

Ulterior, anchetatorii au descins la locuintele altor sase romani, din judetele Constanta si Prahova. Cei sase au fost arestati preventiv pentru trafic international de droguri. In total, au ajuns in arest preventiv noua persoane - opt in Romania si a noua in Spania.

Astfel, Ana Vestemian, zisa Pusa, este cea care tinea legatura cu liderul retelei, organiza transportul drogurilor din Turcia in Romania si apoi din Romania in Spania, iar Daniel Cazacu preluase, la un moment dat, o parte din atributiile Pusei.

Dragos Constantin, Dragos Daniel Marian, ambii din Prahova, si Bogdan Melu, din Constanta, transportau "marfa" din Turcia in Romania, in timp ce Iancu Stere, Sorin Pintoi si Ion Bitoiu duceau drogurile mai departe, in Spania. Ancheta continua, si ceilalti membri ai retelei - cel putin noua - sunt cautati in continuare de autoritati.

Diana Protopopescu, Nicoleta Livezeanu