Programul guvernamental "Laptele si Cornul" va avea de anul viitor un fratior. E vorba de vitaminizarea copiilor. Ideea a venit de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si a fost anuntata ieri in premiera de catre unul dintre oficialii institutiei.

In linii mari se stie acum ca beneficiarii vitaminelor guvernamentale vor fi toti copiii tarii, de la sugari pana la cei de scoala primara. In schimb, medicii considera ca un copil are nevoie in primul rand de mancare consistenta si abia apoi de vitamine.

Anuntul de ieri a venit in cadrul unei conferinte de presa care nu avea nici o legatura cu acest subiect.

Totusi, fiind vorba de protectia sociala, secretarul de stat pentru politici familiale si asistenta sociala din cadrul ministerului sus-amintit, Marta Nora Tarnea, a aruncat la un moment dat o "pastila" in legatura cu programul vitaminizarii copiilor, ca una dintre masurile prin care statul ii sprijina pe oamenii nevoiasi din aceasta tara.

Oficialul guvernamental a spus ca la ora aceasta e vorba numai despre un proiect care va fi aplicat de anul viitor. A fost facuta o paralela cu ceea ce s-a intamplat in scolile de la noi dupa al doilea razboi mondial. Atunci, fiecare copil primea zilnic cate o lingura cu untura de peste. Asa se combatea la vremea respectiva rahitismul. Untura de peste contine vitamina D.

"Copiii vor primi un complex de polivitamine. Exista studii ale Academiei Romane care arata ca unii copii au probleme de crestere si de sanatate din cauza unei alimentatii precare si a lipsei vitaminelor", a spus reprezentantul Guvernului. Inca nu se stie ce fel de vitamine vor primi copiii, dar s-au dat asigurari ca "problema va fi bine pusa la punct si se va tine cont de sfatul medicilor".

Riscul obezitatii

Cadrele medicale atrag atentia ca nu trebuie supralicitat rolul vitaminelor in dezvoltarea unui copil. Medicii pediatri care si-au exprimat parerea in aceasta chestiune ne-au spus ca sunt "bombardati" zilnic cu oferte de vitamine din partea firmelor care comercializeaza medicamente. "Am participat de curand la un simpozion chiar pe tema vitaminelor.

Specialistii ne-au spus ca trebuie sa fim foarte atenti cui prescriem vitamine. Un copil sanatos, care are o greutate normala, nu are nevoie de vitamine. Un astfel de tratament gresit aplicat poate avea consecinte nefaste pentru copil. Spre exemplu, poate aparea obezitatea", ne-a declarat doctorul Aurelia Dascalescu.

Un copil anemic nu este neaparat victima unei alimentatii precare si in consecinta ar avea nevoie de vitamine, ne-au atras atentia specialistii. Anemia poate veni si de la poluare sau mai precis de la o concentratie periculos de mare de plumb in sange.

iii"La noi nu exista un studiu national legat de aceasta problema in zonele unde gradul de poluare este ridicat. Ar fi bine ca autoritatile de la noi sa dea mai multa importanta acestei situatii. Nu e chiar atat de simplu sa administrezi vitamineiii", ne-a declarat directorul Spitalului de copii "Budimex", Florea Iordachescu.

In cartile de specialitate se arata ca pana la varsta de 1 an si jumatate copilul are nevoie zilnic de vitamina D. Pana la 7 ani, aceeasi vitamina se administreaza cateva luni pe an. Iar dupa varsta de 7 ani, numai copiii cu probleme de sanatate au nevoie de vitamine. In rest, recomandarea medicilor pentru copiii sanatosi e clara: mancare, nu pastile!