Piata asigurarilor din Romania va continua sa creasca in anii viitori, politele pentru case si cele pentru viata fiind domeniile cu potentialul cel mai mare de atragere a clientilor.

Astfel, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research in luna august a acestui an, 7% dintre cei chestionati inentioneaza sa incheie o polita de viata pe viitor (fata de 5% in prezent), in timp ce 8% sunt interesati de asigurarea locuintelor (de la 4% in acest moment).

Daca numarul contractelor de asigurare a bunurilor va creste de la 2 la 3%, in cazul politelor Casco se constata o scadere a intentiilor, de la 6% la 4%.

Potrivit studiului prezentat ieri la conferinta "Piata asigurarilor " organizata de FinMedia, 13% dintre cei intervievati au contractat cel putin o polita de asigurare, cele mai cunoscute produse fiind cele de viata si cele de case.

Cat priveste profilul clientilor posesori ai unei polite de asigurari de viata studiul Mercury Research ii incadreaza in categoria orasenilor ( 69%), cu varste cuprinse intre 30 si 44 de ani, 73% dintre acestia fiind casatoriti, cu venituri de peste 150 dolari/luna.

Interesant este ca 18% din cei care au contractat o asigurare de viata considera ca aceasta nu le aduce nici un avantaj, in timp ce 41% spun ca le protejeaza familia in caz de deces.

Legislatie armonizata cu cea europeana

In alta ordine de idei, cel mai probabil de la 15 martie 2005, societatile care incheiau polite de asigurare, altele decat cele specializate pe acest segment, vor trebui sa se supuna legislatiei armonizata cu cea europeana, in cazul contractelor anuale mai mari de 500 euro.

Astfel, bancile, firmele de turism sau cele de leasing vor fi obligate fie sa denunte contractele, fie sa specializeze personalul pentru activitatea de asigurari. "S-a considerat ca peste limita de 500 euro este nevoie de cunostinte profesionale mai riguroase", a explicat Paul Mitroi, seful Directiei Generale de Reglementari din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

"Ne convine sau nu, piata asigurarilor autohtona, odata cu asimilarea legislatiei europene, se va intoarce catre clienti", a mai declarat Mitroi.