Recenta masura de compensare a medicamentelor cu 90% anuntata cu surle si trambite de guvernul Nastase este se pare un bluf electoral.

De unde sa scoata Guvernul atatia bani atata timp cat furnizorii de produse medicale mai au de primit 1800 de miliarde de lei de la spitale? Asociatia furnizorilor de produse medicale a avertizat ca va sista, incepand din luna ianuarie 2005, livrarea produselor medicale daca plata arieratelor nu va fi integral onorata.

"Noi i-am informat ieri pe reprezentantii Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ca, daca datoriile stranse in perioada noiembrie 2003-septembrie 2004 nu vor fi achitate, acele spitale care au contracte cu termene de plata depasite nu vor mai primi produse.

In aceasta situatie se afla 80% din unitatile spitalicesti din tara", a declarat Ion Ciceala, directorul executiv al AFPM. Dimensiunile acestei probleme sunt deosebit de grave, deoarece companiile pagubite din cadrul asociatiei acopera peste 85% din necesarul de produse medicale. "Principalul vinovat de aceasta situatie este Ministerul de Finante.

In cadrul discutiilor de ieri, reprezentantii MF si cei al CNAS au promis ca vor cauta solutii si vor aborda agresiv plata datoriilor in urmatoarea sedinta de Guvern", a mai spus Ion Ciceala. Companiile furnizoare au subliniat clar ca nu vor accepta nici o esalonare sau reesalonare a datoriilor, cerand insistent plata integrala.

Saptamana viitoare va avea loc o noua intalnire cu oficialii din Sanatate, in care se vor discuta criteriile legate de achitarea restantelor. Vor fi sau nu iar promisiuni vom vedea.