Zece romani au fost salvati si vor putea duce o viata normala de acum inainte datorita transplanturilor de organe realizate in ultimele 24 de ore. Spitalul Bagdasar-Arseni a fost cel care a anuntat ca are doi donatori, si asta numai intr-o zi.

Cele doua inimi au fost primite de pacienti din Targu Mures, acest lucru fiind posibil prin transportarea urgenta a organelor cu elicoptere puse la dispozitie de Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii. La Clinica de Cardiologie si Transplant din Targu Mures, un barbat de 34 de ani, din Cluj, a fost supus in noaptea de miercuri spre joi unui transplant de cord.

sansa lui a fost o tanara de 26 de ani, din Bucuresti, aflata in moarte clinica la Spitalul Bagdasar-Arseni, in urma unui accident de circulatie. "Vreau sa multumesc Ministerului de Interne, care a fost foarte prompt in a ne trimite un elicopter sa putem transporta inima. La ora 20.30 se pleca cu inima din Bucuresti, iar la ora 2.

00 noaptea, transplantul de cord fusese deja efectuat", ne-a declarat dr. Victor Zota, seful Comisiei de Transplant. Ieri, la orele pranzului, un alt donator era anuntat la acelasi spital Bagdasar, iar elicopterul Ministerului Sanatatii urma sa transporte a doua inima, pentru un alt pacient din Targu Mures. Cel de-al doilea donator a fost un barbat, de 38 de ani, care a cazut de la inaltime.

"Au fost echipe speciale care au prelevat organele de la cei doi donatori. Cred ca cea mai dificila misiune e aceea de convingere a familiilor", ne-a precizat dr. Florin Bica, purtatorul de cuvant de la Bagdasar-Arseni. De la cei doi donatori au fost prelevate inima, rinchii, ficatul, cornee, piele si tendoane. Transplanturile de ficat si rinichi s-au realizat la Institutul Clinic Fundeni.

Primul ficat l-a primit un barbat de 46 de ani, cu ciroza, interventia fiind realizata de prof. dr. Irinel Popescu. Dr. Victor Zota spune ca, tinand cont de tot ce s-a prelevat, se poate spune ca "cei doi donatori au salvat vietile a zece oameni".

Numarul de donatori a ajuns la 8 in acest an

Anul 2004 se anunta a fi unul din cei mai slabi din punct de vedere al donatorilor si respectiv al transplanturilor efectuate. in vara acestui an, specialistii anuntau existenta a numai 4 donatori. Dar iata ca in acest moment s-a ajuns la 8, tot atatia cati au fost si anul trecut. Numarul lor a scazut de la an la an, in 2001 fiind 21 de donatori, iar in 2002 - 13.

Prin transplanturile de cord efectuate ieri, s-a ajuns ca numarul lor sa depaseasca 20.