Pierluigi Dell’Osso, procurorul general adjunct al Directiei Nationale Antimafia, din Italia, a sustinut, ieri, o conferinta de presa, la Parchetul General, in care a afirmat, printre altele, ca apreciaza colaborarea dintre institutia pe care o conduce si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Aceste seminarii pe care le desfasuram in Capitala, la Timisoara, Constanta si Brasov sunt deosebit de importante deoarece experienta acumulata de noi in lupta impotriva mafiei trebuie pusa la dispozitia dumneavoastra". Oficialul italian a declarat ca locul Romaniei in structurile Uniunii Europene este bine definit. "Combaterea Crimei Organizate trebuie sa se realizeze multistatal.

O data cu globalizarea infractionalitatii, riposta nu poate fi decat globala", a mai spus Dell’Osso.

Procurorul italian a tinut sa aduca la cunostinta opiniei publice cateva exemple in legatura cu diferite infractiuni comise de romani pe teritoriul Italiei.

"Au fost cazuri de furturi din bancomate, patrunderi cu buldozerul in supermarket-uri dar un caz mai amplu s-a consumat acum cateva luni cand o grupare mafiota de romani a sechestrat o batrana in varsta de 70 de ani si, folosind telefoanele publice din Bucuresti, a amenintat familia femeii. Barbatii au fost prinsi si, ulterior, arestati", a povestit Dell’Osso.

Sechestrul de persoane a fost un delict des intalnit in Italia, arata procurorul. Erau persoane rapite si tinute luni de zile in conditii extrem de dure. Rapitorii cereau rascumparari de milioane de dolari si se intampla ca ei sa primeasca banii de la familiile victimelor si apoi sa-i ucida pe cei sechestrati.

Venituri fabuloase din prostitutie

Mafiile regionale italiene au apreciat drept degradanta implicarea in prostitutie, astfel ca organizatiile criminale din Estul Europei au gasit in Italia spatiu liber si au reusit sa patrunda si sa domine aceasta zona, a mai afirmat Pierluigi Dell’Osso.

Azi ne confruntam cu identificarea veniturilor mari provenite din prostitutie in care sunt active grupuri criminale din Africa - in special din Nigeria, fosta Iugoslavie - in special din provincia Kosovo, dar si din Romania", a declarat magistratul italian Pierluigi Dell’Osso, prezent la un seminar privind fenomenul rapirii de persoane in scopul santajului si spalarii de bani.

Oficialul italian a semnalat, cu ocazia primei sale vizite in Romania, ca retelele de prostitutie din Romania se formeaza sub pretextul unor munci oneste, care ascund adevaratele intentii ale traficantilor. "Exista foarte multe organizatii specializate in acest sens.

Femeile care ajung in Italia sa se prostitueze sunt rodul unei criminalitati odioase, care trebuie combatute de autoritati cu mare eficienta, pentru a putea fi evitata agravarea lor. Este important faptul ca foarte multe femei aflate in aceasta situatie au avut curajul sa-i denunte pe cei implicati.

Romanii contribuie la nivelul criminalitatii

Dell’Osso a spus ca nivelul criminalitatii in Italia este in crestere si, din pacate, gruparile in care sunt angrenati romani contribuie la acest lucru. "Am asisat la adevarate asalturi asupra bancomatelor, casierii din marketuri au fost extrase din beton, iar romanii au fost partasi", a spus procurorul antimafia.

Prezenta romanilor a fost identificata de procurorii italieni si in retele de trafic de stupefiante, a mai spus Dell’Osso. "In momentul de fata, nu mai poate fi conceputa combaterea traficului de persoane, de droguri, arme sau spalari de bani de catre o institutie, ci trebuie realizata prin sinergia tuturor fortelor europene.

Trebuie o riposta multistatala", a afirmat procurorul italian antimafia.

Starpirea retelelor criminale

Dell’Osso a apreciat ca se impune ca tarile care aspira la integrarea in Uniunea Europeana trebuie sa fie pregatite, inainte de intrarea in structurile europene, cu situatiile create de retelele criminale.

Procurorul antimafia a subliniat ca, de la preluarea mandatului de procuror general al Romaniei, Ilie Botos "a reusit sa sistematizeze si sa reorganizeze Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in directii precise de actiune, schimbul de informatii intre state fiind bine gestionat, iar cooperarea a fost intarita".

Pierluigi Dell’Osso a declarat, in urma cu cateva luni, ca tara noastra se confrunta cu o criminalitate organizata asemanatoare cu cea din Italia, deoarece acest tip de infractiune nu cunoaste limite. De asemenea, procurorul italian a precizat atunci, in exclusivitate pentru Gardianul, ca tara noastra este considerata foarte primitoare, din punct de vedere economic, pentru operatorii italieni.

"Problema tarii dumneavoastra este ca vine dintr-o lunga faza de economie directionata, perioada comunista. Sunt foarte multe posibilitati de investitii si foarte multe schimbari. O data cu dezvoltarea dumneavoastra, apar alte probleme, apar drogurile si posibilitatea de a spala foarte multi bani aici.

In ultimii ani, migratia de la est la vest este in continua crestere si, cum era si firesc, organizatiile criminale doresc sa profite de acest lucru. In acest sens, este foarte important ca partea legislativa, a cunoasterii exacte, de catre romani, sa fie foarte concreta si precisa", a caracterizat climatul economico-social din Romania.

Mafia cumpara proprietati in Romania

In continuare, Pierluigi Dell’Osso a relatat faptul ca, in ultima perioada, au aparut semnale care dovedesc faptul ca importanti membri ai criminalitatii organizate italiene au cumparat proprietati imobiliare in Romania, incercand, astfel, sa spele bani in tara noastra.

Din cate se pare, investitiile de acest gen in Romania sunt de ordinul milioanelor de dolari, insemnand achizitii de imobile, de terenuri, precum si cointeresari in diverse domenii ale economiei. Din acest motiv, Dell’Osso considera foarte importanta existenta unui sistem stabil de schimburi informationale dintre institutiile romane si cele italiene.