Surse diplomatice de la Bruxelles au facut cunoscut ca negocierile de aderare la UE ale Romaniei nu vor putea fi incheiate luna aceasta, informeaza Europa Libera. Agentia Reuters relateaza citand un diplomat UE ca tratativele legate de capitolele "competitie" si "justitie si afaceri interne" nu vor fi finalizate inainte de 8 decembrie. Noul raportor al Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, a declarat pentru BBC ca Romania nu va primi un cec in alb pentru ca mai are inca multe eforturi de facut.

Surse diplomatice de la Bruxelles au facut cunoscut ca negocierile de aderare la UE ale Romaniei nu vor putea fi incheiate luna aceasta. Agentia Reuter relateaza citind un diplomat UE ca tratativele legate de capitolele "competitie" si "justitie si afaceri interne" nu vor fi finalizate inainte de 8 decembrie.

Negocierile ar putea fi complicate si de cererea de marti a Romaniei de a redeschide capitolul "impozite", capitol incheiat in aprilie 2003.

Negociatorul sef al Romaniei Vasile Puscas a precizat ca guvernul de la Bucuresti doreste sa obtina perioade de gratie in ceea ce priveste punerea in aplicare a unor recente schimbari in sistemul de taxe al Uniunii Europene.

Europa Libera

Pierre Moscovici nu acorda Romaniei un cec in alb

Noul raportor al Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, a recomandat incheierea negocierilor de aderare pana la sfarsitul anului, in cadrul dezbaterii privind Romania si Bulgaria din comitetul pentru afaceri externe al parlamentului.

Pierre Moscovici mi-a declarat ca raportul sau e echilibrat si exigent, dar amical fata de Romania, subliniind atat progresele facute, cat si neajunsurile.

Probleme de rezolvat

"Raman neajunsuri in domenii cruciale precum coruptia, practica judiciara, libertatea expresiei, si trebuie facute progrese in toate aceste domenii", mi-a spus domnul Moscovici.

Noul raportor al Parlamentului European pentru Romania Pierre Moscovici

"Atunci cand va adera in 2007, Romania trebuie sa fie un membru deplin al Uniunii Europene, intrunind toate criteriile necesare. Recomand de aceea de maniera ferma, ca negocierile sa fie incheiat la sfarsitul lui 2004, ca tratatul de aderare sa fie semnat in prima parte a anului viitor si ca aderarea efectiva sa aiba loc in 2007.

Dar Romania nu trebuie sa creada ca dispune de un cec in alb, pentru ca mai are inca multe eforturi de facut", a insistat raportorul Parlamentului European.

Decuplarea de Bulgaria

Daca domnul Moscovici recomanda inchiderea negocierilor cu Romania pana la 17 decembrie, data urmatorului summit european de la Bruxelles, alti parlamentari europeni continua sa sustina necesitatea decuplarii de Bulgaria.

Cum reactioneaza socialistul francez la aceste cereri?

"Am avut senzatia ca in comisia de politica externa am intrunit un acord majoritar pentru incheierea negocierilor in 2004. A fost cazul conservatorilor, al liberalilor, inclusiv al doamnei Nicholson, fosta raportoare pentru Romania - considerata mai curand reticenta pana acum", a observat domnul Moscovici.

Ecologistii au cerut amanarea pentru 2005

"Evident, exista voci, mai ales din partea ecologistilor care au cerut amanarea pentru 2005, dar cred ca ar fi o nedreptate pentru eforturile facute de romani, de autoritatile si guvernul roman. De asemenea, nu ar fi un semnal bun sa decuplam Romania de Bulgaria, caci cele doua tari au probleme comparabile".

"Dimpotriva", mi-a spus Pierre Moscovici, "cred ca trebuie sa dam un semnal de vointa politica si incurajare, si sunt convins ca acesta va fi semnalul pe care va dori sa-l transmita comisia de politica externa cand va vota raportul privind Romania saptamana viitoare".

Cum va continua sa monitorizeze progresul Romaniei?

"Am spus ca nu vom da un cec in alb, deci acceptam semnarea tratatului de aderare fiind pe deplin constienti de marile probleme ramase. Romanii nu trebuie sa-si inchipuie ca, odata semnat tratatul, nu mai e nimic de facut. Nu-i adevarat", insista domnul Moscovici.

Romanii nu trebuie sa-si inchipuie ca, odata semnat tratatul, nu mai e nimic de facut.

Raportorul Parlamentului European pentru Romania Pierre Moscovici

"Exista mai multe clauze de salvgardare care pot fi invocate, Comisia Europeana si Parlamentul vor continua sa monitorizeze Romania, si eu insumi voi elabora mai multe rapoarte privind Romania pana in 2007. Intentionez sa insotesc Romania pe aceasta cale, spunand in acelasi timp adevarul despre ce se intampla", mi-a declarat domnul Moscovici.

Cat de mult este influentat de originile sale romanesti?

"Originile mele romanesti n-au cantarit prea mult in balanta", sustine domnul Moscovici.

"Poate doar in mod inconstient m-au ajutat pe parcursul experientei mele ministeriale timp de 5 ani, cand am sustinut extinderea Europei. Am militat intotdeauna pentru reunificarea Europei, pentru aderarea celor 10 tari la 1 mai, apoi a Romaniei si Bulgariei, si sunt favorabil aderarii Turciei mai tarziu cu anumite conditii" spune Pierre Moscovici.

"Deci am un spirit deschis catre rasaritul Europei, si cunosc Romania si prin amintirile tatalui meu, ceea ce ma ajuta sa fiu sever dar drept, pentru ca doar prietenii pot vorbi deschis prietenilor".

Relatiile cu politicienii romani

Ca socialist francez, Pierre Moscovici declara ca nutreste simpatie pentru Adrian Nastase si Mircea Geoana. Cum va colabora insa cu viitorul guvern roman, indiferent de cine va fi la putere, l-am intrebat mai departe pe raportul Parlamentului European.

Premierul Adrian Nastase

"E vorba de o simpatie personala, dar alegerile nu sunt problema mea si nu fac campanie electorala pentru ei. Nu m-am dus in Romania in timpul campaniei, pentru ca romanii trebuie sa-si determine viitorul absolut liberi. Ca raportor al Parlamentului European, voi lucra cu guvernul si autoritatile romane, indiferent care vor fi ele.

De altfel, e unul din aspectele care trebuie subliniate", continua domnul Moscovici.

"Romania e acum o democratie viabila, alegerile sunt libere, deci rezultatele pot duce fie la victoria unora sau altora, iar Uniunea Europeana va continua sa lucreze cu cei alesi duminica de romani".

Cand intentioneaza sa viziteze Romania?

"Voi astepta derularea procesului electoral si ca liderii europeni, Parlamentul si Comisia Europeana sa adopte un punct de vedere. De asemenea, trebuie sa lasam noul presedinte si guvern roman sa se instaleze. Deci mi se pare intelept sa astept pana la inceptuul lui 2005", mi-a declarat raportorul Parlamentului European.

In sfarsit, l-am intrebat daca intrevede o situatie in care Romania ar putea fi totusi decuplata de Bulgaria?

Va exista o vigilenta speciala pentru probleme precum libertatea expresiei, spune Pierre Moscovici

"Daca subliniem anumite puncte negre, e pentru ca e indispensabil ca ele sa fie rezolvate pana in 2007. Deci e nevoie ca in 2007, Romania sa adere dupa ce va fi satisfacut toate criteriile. Monitoringul sau vigilenta noastra nu sunt platonice. Ele sunt reale. Va exista o vigilenta speciala pentru probleme precum coruptia, libertatea expresiei, sistemul judiciar.

Toate acestea trebuie corectate cu adevarat", a insistat Pierre Moscovici.

"Astazi, nu vad probleme care sa intarzie aderarea, dar ele trebuie corectate pana in 2007. Deci, in momentul in care negocierile tehnice se incheie si se semneaza tratatul de aderare, trebuie continuata cu mult sarg munca politica" spune Pierre Moscovici.

"Autoritatile romane nu trebuie sa creada ca la mijlocul lui decembrie totul e rezolvat - ar fi o foarte mare gresala. Pana in momentul aderarii in 2007, la lucru!" indeamna Pierre Moscovici, spunand - "autoritatile romane trebuie sa fie constiente ca anul acesta, se va incheia o etapa, dar nu e ultima".

Ana Maria Bota

BBC