Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat Banc Post un imprumut in valoare de 20 milioane euro, destinat dezvoltarii portofoliului de credite ipotecare al bancii. Acest imprumut reprezinta continuarea unuia similar, in valoare tot de 20 milioane de euro, acordat Banc Post in primavara anului trecut.

"Intr-o tara in care piata creditelor ipotecare se afla inca in stadiu incipient, cererile persoanelor fizice pentru asemenea finantari inregistreaza o crestere semnificativa si este foarte important ca aceasta cerere sa fie acoperita", a declarat Jean-Marc Peterschmitt, director al Directiei Imprumuturi din cadrul BERD.

Acesta a precizat ca in Romania creditele ipotecare reprezinta in jur de 7% din Produsul Intern Brut (PIB), cota aflata mult sub cele inregistrate in tarile din Europa Centrala. Pe de alta parte, bancile romanesti nu au la dispozitie instrumente de refinantare a creditelor ipotecare si nu pot sustine singure dezvoltarea acestui segment.

Banc Post a acordat, in numai un singur an de la lansarea produsului, peste 5.000 de credite ipotecare, din care 2.000 au fost puse la dispozitie din prima finantare BERD. Noul acord de imprumut dintre cele doua institutii are o perioada de derulare de 11 ani.