Sapte explozii s-au auzit in cateva orase din Spania, in urma unor avertsimente lansate de organizatia separatiste basce ETA.

Exploziile au avut loc in orasele Leon, Avila, Santillana del Mar, Ciudad Real, Malaga si Alicante.

Ziarul basc, Gara, a anuntat ca a primit la redactie doua telefoane de la persoane care pretindeau ca fac parte din organizatia separatista ETA, prin care avertizau ca au fost amplasate sapte bombe.

Cele doua persoane au anuntat prin intermediul ziarului ca bombele vor exploda astazi, cand in Spania este o sarbatoare nationala.

Politia a evacuat zonele mentionate de cele doua persoane, dar se releateaza ca au fost totusi raniti usor cativa trecatori.

Autoritatile au anuntat ca bombele au fost de mica putere iar pagubele provocate sunt minime.

Un post de radio local din Ciudad Real a transmis ca explozia a fost amplasata in bucataria unui bar.

Celebrarea Constitutiei

In Spania se celebreaza astazi o sarbatoare nationala pentru a marca adoptarea contitutiei din 1978, care a decshis drumul Spaniei spre democratie dupa patru decenii de dictatura.

ETA, in lupta ei pentru independenta regiunii basce din nordul Spaniei, se opune acestei constitutii. Din acest motiv, politia spaniola a avertizat ca ar putea avea loc atentate.

Reprezentantii ETA isi anunta atentatele de cele mai multe ori prin intermediul ziarului basc, Gara.

Vineri doi reprezentanti ETA au dat un telefon la redactie, ceea ce a facut posibila prevenirea producerii unor victime.

Corespondentul BBC la Madrid transmite ca aceste atacuri par sa fie un mesaj din partea ETA, potrivit caruia organizatia este inca vie si de temut, in ciuda arestarii mai multor membri ai sai.