Aproape nu exista zi de la Dumnezeu, in care, undeva, intr-o localitate din Romania, viata unui om sa nu fie luata de un semen al sau. Intr-un singur an s-au inregistrat aproape 2.100 acte savarsite cu mare violenta, respectiv omoruri in familie, tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte sau talharii urmate de moartea victimelor.

Aproape nu exista zi de la Dumnezeu, in care, undeva, intr-o localitate din Romania, viata unui om sa nu fie luata de un semen al sau, uneori crimele petrecandu-se in familii, mai exact intre parinti si copii, intre frati, intre soti sau intre gineri si socri. In acest an, potrivit unui comunicat al IGP, s-au inregistrat cam cinci infractiuni cu violenta, in medie, pe zi.

Este vorba de infractiuni de mare violenta, respectiv omoruri, tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte, pruncucideri, vatamari corporale grave sau talharii urmate de moartea victimelor. La fel ca in 2003, numarul omorurilor comise in 2004 se apropie de 500 de fapte.

Judetele cu cel mai inalt grad de criminalitate sunt: Iasi, Bacau, Suceava, Vaslui, Galati, Dolj, Neamt, Cluj, Constanta, Arges si, fireste pe primul loc, municipiul Bucuresti. La polul opus se situeaza judetele Tulcea, Brasov, Alba, Covasna, Ilfov, Olt, Satu Mare.

Studiile de specialitate arata ca la originile criminalitatii ridicate inregistrate in societatea romaneasca stau urmatoarele cauze: "baza economica specifica epocii de tranzitie, saracia unei mari parti a populatiei, efectele crizei economice, mai ales in mediul rural, starile tensionale aparute pe fondul amplificarii continue a contradictiilor societatii romanesti".

O cauza cu consecinte dezastruoase in acest domeniu o reprezinta alcoolismul. In 2003, de exemplu, 55,1 la suta din autorii unor actiuni comise cu mare violenta, respectiv 45 la suta dintre victime, se aflau sub influenta bauturilor alcoolice.

Suparat ca a fost parasit de nevasta, Dobrota Ion, 44 ani, din Manzatesti-Buzau, si-a batut soacra, i-a dat foc bunicii sotiei sale si a incendiat doua gospodarii. Victimele sunt internate la Spitalul Judetean Buzau, cu leziuni grave. Valoarea pagubelor inregistrate prin incendierea gospodariilor proprii depaseste suma de 40 de milioane de lei.

Pompierii au fost nevoiti sa mearga pe jos trei kilometri, pentru a putea stinge focul, care se putea extinde. Dobrota a fost retinut, pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala grava si distrugere.

Joi, in comuna Vanatori-Sat, Vasilica Marica, 85 ani, a fost aproape decapitata de fiul ei, Dumitru Marica, in varsta de 55 ani, cunoscut cu antecedente penale, fara ocupatie si o adevarata figura infricosatoare pentru locuitorii comunei. El se imbata si intra peste sateni in casa, agresandu-i de cele mai multe ori pentru motive inventate.

Desi nu se cunoaste mobilul crimei, procurorii si politistii vranceni au suficiente indicii sa-l trimita in judecata pentru infractiunea de omor pe Dumitru Marica. El a si fost arestat, pe o durata de 30 de zile. Cadavrul victimei a fost descoperit in gradina, sub o gramada de coceni. In urma cu cinci zile, inculpatul l-a lovit cu un cutit in gat si pe fratele sau, Stefan, de 68 ani.

La inceputul acestei saptamani, un criminal abia eliberat din inchisoare i-a ucis, din gelozie, pe copiii concubinei sale. Si tot recent, cinci adolescenti din Rasuceni-Giurgiu au ucis un septuagenar, pentru a-i fura 150 de mii de lei.

Apoi, la Jaristea, in Vrancea, doi tineri, in varsta de 25, respectiv 27 ani, ajutati, se pare, de mama lor, si-au ucis tatal, dupa ce l-au legat cu un cablu si batut in nestire, timp de aproape o ora. Rapoartele politiei arata ca peste 90 la suta dintre autorii crimelor abominabile comise in Romania in acest an au fost prinsi.

Populatia are, insa, in continuare, destule temeri, deoarece se afla in libertate ucigasi foarte periculosi, asa cum sunt asasinii farmacistelor din Brasov sau cei care au violat si ucis cu salbaticie, la Iasi, o femeie de 62 de ani.

Dan CARBUNARU, Nicolae MILITARU