Cererea mare de valuta impinge cursul euro in sus, pana la 39.386 lei

articol preluat din Adevarul

Ieri, euro si dolarul au crescut din nou in fata leului. Dealerii valutari sustin ca de vina pentru deprecierea leului este cererea de valuta, care a iesit din amorteala inca de la sfarsitul saptamanii trecute. "Euro a inceput sa creasca agresiv inca de vineri, pe fondul cererii de valuta care depaseste oferta", ne spune un dealer.

Astfel, cursul euro a urcat vineri cu 361 de lei si apoi cu 572 de lei in cursul zilei de luni pentru a atinge un nivel de 39.386 lei. In privinta evolutiei cursului euro in perioada urmatoare dealerii au pareri diferite.

Unii mizeaza pe scaderea cursului ca urmare a cresterii cantitatii de valuta de pe piata, unul din motive fiind cantitatile tot mai mari de valuta trimise in tara de Sarbatori de romanii care muncesc in strainatate. Altii sustin insa ca euro va creste in continuare, deaoarece datele statistice ale Bancii Centrale indica faptul ca cererea clientilor bancilor depaseste oferta.

Daca euro mai are sanse sa creasca, in privinta dolarului american perspectivele sunt sumbre. Desi vineri, moneda americana a crescut cu 599 de lei, aproape dublu fata de euro, saptamana aceasta nu a inceput la fel de bine pentru dolar, acesta limitandu-si expansiunea fata de leu.

Ieri, cursul monedei americane n-a crescut decat cu 169 de unitati in fata monedei nationale, pentru a atinge un nivel de 29.679 de lei/dolar, in timp ce cresterea euro a masurat 572 de unitati.

Dealerii sustin ca pentru cresterea dolarului fata de leu, meritele apartin exclusiv euro, deoarece cursul dolar/leu se calculeaza in functie de cursul euro si de cotatiile internationale, cotatiile euro in crestere ale monedei europene fata de leu fiind cele care au tras cursul dolarului in sus.

Daca moneda americana ar fi crescut in acelasi ritm cu euro, ieri ar fi trebuit sa atinga un nivel de 29.946 lei, in conditiile in care paritatea euro/dolar ar fi fost aceeasi cu cea de vineri - 1,3152 dolari/1 euro. Insa, pe pietele internationale, dolarul a inceput sa scada drastic luni.

Asa se face ca, in loc sa creasca cu 437 de lei, daca s-ar fi mentinut paritatea euro/dolar, cresterea monedei americane a fost de doar 169 unitati. Pe pietele internationale, analistii cred ca declinul dolarului se va mentine si in perioada urmatoare.

"Dolarul a scazut pe fondul anticipatiilor din piata ca deficitul comercial al SUA se va adanci, fapt ce ar trebui sa fie confirmat de rapoartele guvernamentale ce vor fi date publicitatii maine (n.r. - azi)", sustine un analist economic din Paris citat de Bloomberg.

"Dolarul ar putea chiar sa scada si sub nivelul de 1,347 dolari/euro - nivelul record atins la inceputul lunii trecute", sustine analistul citat. Alti analisti au insa previziuni mai clare. "In urmatoarele 2 luni, cursul dolarului ar putea pica sub 1,35 dolari/euro", spune un dealer din Tokyo.

Raluca BARBUNEANU

Adevarul - 14 decembrie 2004