Liderul “revolutiei portocalii” de la Kiev, pro-occidentalul Viktor Iuscenko, este invingatorul scrutinului prezidential de duminica din Ucraina, rezultat care ar urma sa apropie aceasta tara de Occident si sa reduca influenta Moscovei in acest spatiu fost sovietic.

Rezultatele anuntate de Comisia Electorala Centrala dupa numararea a 95% din buletinele de vot aratau ca Iuscenko detine un avans de peste noua procente in fata adversarului sau, obtinind 52,7% din voturi, fata de Viktor Ianukovici, credidat cu 43,51% din sufragiile exprimate. Rata de participare la urne a celor 37 de milioane de alegatori inscrisi pe listele electorale a fost de 77,22%.

Viktor Iuscenko si-a proclamat victoria imediat dupa difuzarea primelor sondaje, intr-un discurs rostit duminica seara, in Piata Independentei din Kiev, inima “revolutiei portocalii”, care a determinat invalidarea scrutinului fraudulos din 21 noiembrie, cistigat de premierul Ianukovici.

“Am fost independenti timp de 14 ani, acum sintem liberi”, a afirmat Iuscenko, vorbind in fata zecilor de mii de simpatizanti adunati in piata, care l-au aclamat frenetic minute in sir. Facind apel la sustinatorii lui sa consolideze libertatea cistigata, Iuscenko a subliniat ca “viitorul Ucrainei nu depinde nici de Moscova, nici de Polonia, nici de America, nici de Europa”.

“Viitorul Ucrainei nu depinde decit de noi”, a spus Iuscenko, in uralele celor prezenti in piata din centrul Kievului.

Coruptia, greu de ucis

Victoria lui Viktor Iuscenko marcheaza debutul unei noi ere politice in aceasta fosta republica sovietica, dupa cei 10 ani ai regimului presedintelui Leonid Kucima, dominat de puternica influenta a Moscovei. Fost prim-ministru reformator, Iuscenko, in virsta de 50 de ani, se pronunta pentru apropierea tarii sale de Europa si iesirea de pe orbita Kremlinului.

O data cu aceasta victorie, el se va confrunta insa cu numeroasele probleme lasate de regimul lui Kucima, care a condus tara din 1994. Kucima lasa in urma o tara macinata de coruptie, unde un sfert din populatie traieste sub pragul saraciei, iar economia este controlata de puternice clanuri politico-financiare, unele foarte legate de oligarhiile ruse.

Lupta impotriva coruptiei a fost una dintre temele majore abordate de Viktor Iuscenko in campania sa electorala, dar i-a ramas putin timp pentru a-si putea atinge obiectivul, ca urmare a reformei constitutionale adoptate recent de parlament si care reduce considerabil puterea presedintelui in favoarea celei a legislativului.

Aceasta reforma urmeaza sa intre in vigoare in septembrie 2005 sau cel tirziu in ianuarie 2006. Pe de alta parte, modificarile constitutionale vor genera luni intregi de lupta pentru putere in parlament, in prezent dominat de deputatii pro-Kucima si unde opozitia va incerca formarea unei majoritati in perspectiva legislativelor din 2006.

Deja mai multi oameni de afaceri, dar si politicieni, legati de regimul Kucima, incearca sa se alature noii puteri, ceea ce va complica lupta impotriva coruptiei.

Drumul spre Vest

In plan extern, Viktor Iuscenko s-a angajat sa apropie tara sa de NATO si de Uniunea Europeana, mentinind in acelasi timp bunele relatii cu Moscova, primul partener comercial al Kievului si de care depinde aprovizionarea cu energie a Ucrainei.

Insa problema majora pe care Viktor Iuscenko trebuie sa o rezolve imediat este reconcilierea ucrainenilor, dupa o campanie electorala de trei luni, care a divizat fosta republica sovietica: pe de o parte, estul rusofon pro-Ianukovici si de cealalta, vestul nationalist pro-opozitie. (R.P.)

Putin, marele perdant

Presa rusa comenta luni, cu o oarecare dezamagire, victoria lui Iuscenko in alegerile prezidentiale din Ucraina, apreciind ca scrutinul a insemnat de fapt infringerea consilierilor de imagine ai Kremlinului.

Cotidianele “Kommersant” si “Izvestia” insista in editorialele lor asupra acestui aspect, apreciind ca expertii in comunicare de la Kremlin nu au stiut sa-i convinga decit pe rusi, nu si pe ucraineni. Pentru “Kommersant”, “alegerile din Ucraina demonstreaza moartea profesionala a consilierilor rusi in probleme de imagine”.

“Imaginile cu “baiatul nostru Ianukovici” si “cu dusmanul Rusiei, Iuscenko, recrutat de americani” nu au functionat decit in Rusia, nu si in Ucraina”, scrie la rindul sau “Izvestia”. Kremlinul a trimis la Kiev specialisti pentru sustinerea campaniei prezidentiale a candidatului pro-rus Viktor Ianukovici in timpul prezidentialelor.

Acestia au incetat insa aproape orice activitate dupa invalidarea celui de-al doilea tur de scrutin din 21 noiembrie.

Presedintele rus Vladimir Putin este marele invins al alegerilor din Ucraina, comenteaza si cotidianul italian “Corriere della Sera”. “Victoria lui Iuscenko este in acceasi masura victoria Occidentului si a valorilor sale, dar ar fi o eroare sa-l uitam pe marele invins, Vladimir Putin. Crezind ca joaca pe propriul teren, Kremlinul a facut gafa dupa gafa in Ucraina”, scrie prestigiosul cotidian.

Ziarul spaniol “El Pais” il evoca si el pe “autocratul Putin”, criticind “ingerintele sale grosiere in procesul electoral din Ucraina” si “sprijinul sau fara echivoc pentru regimuri marginale dintre cele mai putin prezentabile, cum ar fi Ucraina lui Kucima”.

In opinia comentatorilor de la “Süddeutsche Zeitung”, Putin a gresit pentru ca nu a inteles faptul ca “manifestantii de la Kiev pur si simplu s-au saturat de un regim postcomunist unde individul nu dispune, practic, de nici un drept si unde coruptia si arbitrarul sint stapini”.

Relatia cu Kremlinul, proba de foc

Cotidianul liberal polonez “Rzeczpospolita” atrage atentia ca, pentru noul presedinte, cea mai dura proba va fi modul in care va gestiona relatiile cu Rusia, adaugind ca Iuscenko va avea nevoie de sprijinul comunitatii internationale in batalia cu Kremlinul. “Contrar aparentelor, Moscova n-a renuntat la Ucraina.

Daca Iuscenko nu e suficient de docil, Moscova dispune de zeci de mijloace, politice sau economice, pentru a-i convinge pe ucraineni ca locul lor este alaturi de Rusia”, scrie “Rzeczpospolita”. In fine, presa de la Praga avertizeaza ca victoria lui Iuscenko si “inscaunarea unui tar intelept” nu sint suficiente pentru a decide orientarea viitoare a tarii.

“Soarta Ucrainei va depinde de reformele care vor fi angajate de noul guvern si de actiunile cetatenilor sai”, scrie “Dnes”. (Jacqueline Prager)