Liderii arabi au lansat in ultima vreme declaratii pline de optimism in privinta relansarii procesului de pace dupa alegerile prezidentiale care vor avea loc in teritoriile palestiniene duminica, ce ar putea sa duca la inlaturarea “mostenirii lui Arafat”, insa mai multi analisti si-au exprimat scepticismul, temindu-se de o atitudine rigida a Israelului, relateaza AFP.

Analistii prognozeaza un scrutin fara surprize duminica, in urma caruia presedinte al Autoritatii palestiniene va fi ales cel mai probabil candidatul principal al miscarii Fatah, Mahmoud Abbas, pentru a-i succeda legendarului fondator al miscarii de eliberare palestiniene, Yasser Arafat.

Expertii se tem insa ca premierul israelian Ariel Sharon nu va face nimic pentru a usura sarcina lui Abbas in vederea relansarii negocierilor de pace, blocate de aproape trei ani in care Statele Unite si Israelul l-au declarat pe Arafat o persoana cu care nu se poate negocia.

Desi, la nivel oficial, pozitia liderilor arabi se mentine optimista, multi analisti resping aceasta viziune, aratind ca nu este vorba de nimic mai mult decit de niste “sperante”. “Sharon nu vrea sa negocieze, nu vrea o reglementare si nu vrea sa termine cu conflictul israelo-palestinian”, explica Mohammed Sid Ahmed, editorialist al cotidianului egiptean “Al-Ahram”.

Analistul cotidianului “Al-Wafd”, Sanaa Said, afirma ca strategia Israelului ramine aceeasi: “inabusirea rezistentei palestiniene, pe care israelienii o numesc terorism”.

Confidentul fostului presedinte egiptean Gamal Abdel Nasser, jurnalistul Mohammed Hassanein Haykal, s-a aratat si mai pesimist, afirmind ca “nu va exista nici acord si nici negocieri intre arabi si israelieni” in 2005.

Mohammed Ali Ibrahim, membru al Centrului de studii strategice de la Al-Ahram, se intreaba daca nu cumva interesul palestinienilor ar trebui sa fie acela de a “amina solutionarea conflictului pentru momentul cel mai propice pentru ei”, respectiv sa astepte pina cind la Washington, principalul arbitru in aceasta disputa, se va afla o conducere mai flexibila.

Abu Mazen, sansa pacii

In total, sapte candidati vor lupta duminica pentru functia de presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), cel mai bine cotat in sondajele de opinie fiind presedintele interimar al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Mahmoud Abbas (alias Abu Mazen).

Abu Mazen, in virsta de 69 de ani, este candidatul miscarii Fatah, care continua sa fie principala organizatie politica palestiniana si cea mai importanta componenta a OEP. Pentru multi palestinieni, Abu Mazen este un conducator prea moderat si pragmatic.

El este insa si cel care se bucura de sprijinul comunitatii internationale, fapt pentru care, pentru tot atit de multi palestinieni, epuizati dupa patru ani de “Intifada”, acest candidat constituie o barca de salvare.

Pentru a se indeparta de aceasta imagine de lider slab, Abu Mazen si-a radicalizat discursul electoral si, in urma cu citeva zile, dupa ce au fost ucisi opt palestinieni in nordul Fisiei Gaza, a folosit calificativul “dusman sionist” referindu-se la statul Israel.

Mustafa Barghouthi, doctorul anticoruptie

In afara de Mahmoud Abbas, singurul candidat care ar mai putea obtine un numar substantial de voturi este Mustafa Barghouthi, in virsta de 50 de ani. Ca presedinte al uneia dintre cele mai mari organizatii medicale palestiniene, Barghouthi este un lider al societatii civile palestiniene si veteran al luptei pentru drepturile omului.

El a denuntat ani la rindul coruptia si concentrarea puterii in sinul Autoritatii palestiniene. Prin Initiativa Nationala Palestiniana, miscare politica pe care a creat-o in cursul actualei Intifade, el a devenit un lider politic, desi s-a prezentat drept candidat independent.

Mustafa Barghouthi a fost unul dintre principalii lideri ai campaniei impotriva construirii liniei israeliene de separatie in Cisiordania, dar si promotor al unor miscari de solidaritate internationale.

Integristii boicoteaza scrutinul

Desi Mahmoud Abbas pare sa se indrepte catre o victorie relativ usoara in alegeri, boicotul scrutinului de catre militantii miscarilor Hamas si Jihadul islamic suscita semne de intrebare cu privire la reprezentativitatea viitorului presedinte al Autoritatii palestiniene.

Opusi liniei politice a ANP, cele doua miscari integriste, care se bucura de o mare popularitate in special in Fisia Gaza, au cerut sustinatorilor lor sa nu se prezinte la vot, asigurind insa ca nu vor recurge la forta pentru a-i impiedica pe oameni sa mearga la urne.

Hamas a refuzat sa prezinte un candidat la alegeri, deoarece nu a vrut sa-si asume presedintia unei Autoritati “legate de Israel prin acorduri politice pe care miscarea le dezaproba”. Pe de alta parte, Hamas considera extrem de problematica, daca nu chiar imposibila, coabitarea intre un presedinte iesit din rindurile sale si un parlament dominat de miscarea Fatah.

Divergente la nivel inalt

Liderul miscarii palestiniene Fatah, Faruk Kaddumi, s-a pronuntat miercuri in favoarea continuarii luptei armate impotriva Israelului. “Fatah indeamna la lupta armata drept singur mijloc de a elibera teritoriile arabe si palestiniene ocupate”, a afirmat Kaddumi, cu prilejul unei ceremonii de comemorare a liderului istoric palestinian Yasser Arafat.

Totodata, Kaddumi l-a numit pe premierul israelian Ariel Sharon drept “inamicul pacii”. Desemnat in fruntea miscarii Fatah dupa decesul lui Arafat si sef al departamentului politic al OEP, Kaddumi il sprijina pe Mahmud Abbas, insa cu rezerve, avind in vedere divergentele dintre ei pe tema Intifadei.

De altfel, la numai o zi dupa declaratiile lui Kaddumi, Abbas a condamnat din nou “Intifada armata” in timpul unui miting electoral la Nablus, un bastion al militantilor radicali Fatah si al islamistilor. “Sustinem Intifada, dar sintem impotriva folosirii armelor in Intifada”, a declarat el.