Autoritatea Nationala Palestiniana si gruparile integriste islamiste au cazut in principiu de acord sa instituie un armistitiu asupra actiunilor armate antiisraeliene. In acest sens, presedintele palestinian Mahmud Abbas s-a deplasat special in Fasia Gaza pentru a negocia cu gruparile Hamas, Jihadul Islamic si alte miscari radicale.

Ieri, tratativele se aflau in cea de-a sasea zi consecutiv, iar Abbas precizase in ajun ca "dialogul national palestinian a inregistrat progrese semnificative si noi vom ajunge foarte repede la un acord asupra incetarii focului".

Din punctul lui de vedere, divergentele intre diferitele grupari armate palestiniene sunt "minime", optimismul sau fiind confirmat atat de Hamas, cat si de Jihadul Islamic, miscari foarte influente in Gaza.

Nu e mai putin adevarat ca si in trecut s-au mai inregistrat situatii similare, dar acele minime divergente s-au dovedit in final de nedepasit, ceea ce a dus la compromiterea demersului respectiv.

Oricum, la ora actuala, pare de bun augur faptul ca, pentru prima oara dupa 18 luni, in timpul week-end-ului, islamistii integristi palestinieni si militarii israelieni au respectat armistitiul decretat in Fasia Gaza.

Din ordinul lui Abbas, peste 2. 500 de politisti palestinieni inarmati patruleaza in nordul regiunii Gaza, fapt ce a impiedicat tirurile de rachete artizanale ale Hamasului si Jihadului Islamic catre Israel, indeosebi asupra orasului Sdevot, tinta preferata a acestor atacuri.

La randul lor, palestinienii au cerut israelienilor sa actioneze in consecinta, mai concret, sa inceteze operatiunile militare si sa elibereze detinutii palestinieni. Cum, in cazul primei exigente, s-a reactionat pozitiv, pare sa fi sunat, in fine, ora calmului. Ultimul "hudna" (armistitiu, in araba) s-a consemnat in vara lui 2003, cand Abbas era premierul palestinienilor.

Timp de 52 de zile, Intifada a fost intrerupta, pentru ca apoi sa se reia cu si mai multa duritate. Acum, succesorul lui Yasser Arafat, presedintele Mahmud Abbas mizeaza pe mult mai mult, cu conditia ca si premierul israelian Ariel Sharon sa dea dovada de suplete si sa mearga, intr-adevar, in directia asteptarilor palestiniene.

In caz contrar, el va fi raspunzator direct de eventualul esec al noului lider palestinian, cu consecinte imprevizibile.