Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, a oferit ieri, in exclusivitate, un interviu ziarului ZIUA dupa participarea sa la Reunirea Biroului Politic al Partidului Popular European (PPE) la Bruxelles.

Ciuhandu, mandatat de presedintele PPE, Wilfried Martens, sa realizeze polul crestin-democrat in Romania, vorbeste despre viitoarea colaborare intre PNTCD si UDMR, despre eventuala fuziune PNL-PD si subliniaza necesitatea unificarii crestin-democratiei romanesti.

Wilfried Martens, presedintele PPE, l-a mandatat pe liderul PNTCD Gheorghe Ciuhandu sa realizeze unificarea crestin-democrata cat mai repede. In acest sens, dupa cum a precizat Wilfried Martens, acest lucru presupune si colaborarea cu UDMR, membra a PPE. Cum vede presedintele PNTCD colaborarea cu UDMR? Care ar fi pasii de urmat si conditiile colaborarii.

Noi avem o colaborare cu UDMR din perioada 1996-2000, cand am fost impreuna la guvernare. Dupa 2000, colaborarea noastra a continuat sub forma unor consultari ocazionale. Aceasta va fi colaborarea noastra si in viitor, de altfel - vom ramane la stadiul de discutii, deoarece o fuziune nu poate fi luata in calcul, avand in vedere caracterul etnic al UDMR.

Care sunt partidele cu care PNTCD este mandatat sa negocieze coagularea crestin-democratiei in Romania?

Partidul Popular European nu nominalizeaza partide cu care sa negocieze PNTCD. Coagularea crestin democratiei este o necesitate a Romaniei, pentru care PNTCD militeaza. Partidele interesate de acest demers sunt invitate sa discute cu PNTCD in vederea formarii unui partid popular crestin democrat unic si puternic.

Dupa cum se stie, PNTCD si URR au semnat un Manifest Popular la care apoi au aderat si alte formatiuni, AP si PCD. La scut timp, AP a anuntat stagnarea negocierilor pana la congres. Ce putere, ce valoare are Manifestul Popular? Este acesta un document-cheie in vederea realizarii unificarii? Mai poate fi el modificat? Daca da, care sunt punctele respective si in ce conditii?

Manifestul Popular este un document programatic, prin care sunt enuntate necesitatea si principiile unificarii miscarii crestin-democrate si populare. Este un document care se adreseaza tuturor celor interesati de aceasta tema, si nu se pune problema modificarii acestuia atata vreme cat exista un interes real pentru unificare.

Presedintele PNTCD Gheorghe Ciuhandu i-a invitat pe reprezentatii PPE la Congresul extraordinar de la sfarsitul lunii februarie. Ce spera taranistii sa realizeze pana atunci si care este mesajul pe care il asteapta din partea popularilor europeni?

Congresul Extraordinar de la sfarsitul lunii februarie va face o evaluare a celor sase luni de activitate a conducerii PNTCD aleasa la congresul din 7 august 2004. Pe langa aceasta evaluare, conducerea actuala a PNTCD va supune congresului spre aprobare proiectul de perspectiva privind unificarea tuturor celor care se revendica a fi de sorginte crestin democrata sau populara in jurul PNTCD.

Mesajul PPE merge in aceeasi directie si cred ca este de datoria PNTCD sa promoveze demersul de constituire a polului crestin democrat si popular in Romania.

PNL si PD vizeaza unificarea urmand eventual ca partidul rezultat sa adere la PPE. Este viabil un astfel de proiect? Care este perceptia reprezentantilor europeni fata de un asemenea demers? Cum priveste PPE intentia mai multor partide din Romania de a adera la PPE (de exemplu PRM) in conditiile in care si-au manifestat atasamentul la valorile crestin-democrate de putin timp?

Unificarea PNL si PD este o problema a acestor partide. In eventualitatea unificarii si a aparitiei unui nou partid, care sa doreasca sa adere la PPE, acesta trebuie sa intruneasca exigentele pe care le cere Partidul Popular European. Cat de viabil este, insa, un astfel de proiect, ramane de vazut. Oricum, o conditie ar fi colaborarea noului partid cu PNTCD.

Perceptia reprezentantilor europeni a fost exprimata de Wilfried Martens atat in 23 noiembrie la Bucuresti cat si in interviul acordat la sfarsitul saptamanii trecute, la Bruxelles, postului Prima TV: Partidul Popular European refuza orice discutie cu PRM, atasamentul la valorile crestin democrate trebuind sa fie unul real, si nu unul conjunctural, motivat de interesele politice ale PRM sau ale

altor solicitanti.