Ion Iliescu a contestat unele decizii ale lui Nastase ca presedinte al PSD, cum ar fi impunerea in conducerea PSD a unui nou venit precum Cozmin Gusa. Nastase a replicat aratand ca Iliescu a fost primul care a facut acest lucru cu Vacaroiu, scrie Jurnalul National. Iliescu l-a certat in direct pe Nastase, titreaza Ziua, in timp ce Romania Libera crede ca a fost vorba doar de o "reconciliere" de fatada intre cei doi. Adrian Nastase accepta lectiile lui Ion Iliescu. Unde-i aroganta de altadata?, se intreaba si Realitatea TV.

Confruntare in direct Iliescu – Nastase

articol preluat din Jurnalul National

Contre la scena deschisa intre Ion Iliescu si Adrian Nastase, joi seara, in direct, intr-o emisiune televizata. Ion Iliescu a contestat unele decizii ale lui Nastase ca presedinte al PSD, iar acesta i-a dat replica, explicand ratiunea hotararilor luate.

Numirea lui Cosmin Gusa in functia de secretar general al PSD este primul repros pe care Iliescu i l-a adus lui Nastase la emisiunea "Zece si un sfert" realizata de Stelian Tanase la Realitatea TV. Transant, Iliescu a spus ca numirea unui om adus din afara partidului intr-o astfel de functie, "in fruntea muncii de partid", este o "greseala enorma".

"Eu am criticat decizia in sine pe care am considerat-o si o consider gresita. (…) Sa vina din afara partidului si sa-l pui sa conduca un partid, asa ceva este inadmisibil", a spus Iliescu. El a explicat ca partidul trebuie sa-si formeze propriii lideri, care "sa aiba autoritate politica si morala sa conduca un partid".

JUSTIFICARE. Adrian Nastase nu a fost insa de acord cu Iliescu. Liderul PSD a explicat ca numirea lui Gusa nu a fost o idee rea, desi a admis ca a gresit in ceea ce priveste persoana. Nastase a spus ca, la momentul numirii lui Gusa, situatia era altfel in partid.

"La momentul acela, partidul functiona cu o Delegatie Permanenta importanta, cu un numar mare de presedinti si de vicepresedinti, iar rolul secretarului general nu era acela de a conduce partidul ca atare. Sigur, daca ne gandim la un alt tip de secretar general, atunci figura lui Cozmin Gusa este prea marunta pentru acest tip de profil", s-a aparat liderul PSD.

Referitor la valurile facute de Gusa prin plecarea din PD, Nastase a spus ca acesta "tinde sa devina vedeta prea devreme, la fel ca si unii dintre colegii nostri mai tineri din partid", facand aluzie la Victor Ponta, in timp ce Ion Iliescu a marturisit ca pe el nu il intereseaza acest "personaj".

VIZIUNE GRESITA. Un alt repros facut de Iliescu a fost si cel al numirii ministrilor, care nu erau membri de partid, in functii de conducere la partid. El nu a dat nume, dar printre acestia se numara Mircea Geoana si Mihai Tanasescu.

Iliescu a aratat ca "oamenii au fost pusi ministri pentru merite profesionale, pentru capacitatea lor si experienta lor in domeniile date", dar nu intelege "de ce a doua zi au fost facuti vicepresedinti la partid".

"Este iarasi o viziune gresita, si asta a creat si reactii de respingere in partid, si lipsa de autoritate politica din partea acestor oameni, pe langa aceasta practica de a crea o armata de vicepresedinti", a spus Ion Iliescu. Adrian Nastase a reactionat din nou la criticile lui Iliescu, nefiind nici aici de acord. "La un moment dat, este nevoie sa dai niste semnale de innoire.

Nu poti sa-l aduci pe ministrul de Externe la partid si sa-l faci doar membru (…). Pana la urma ai nevoie de el si la partid pentru reprezentare internationala, pentru a vorbi in numele partidului", s-a justificat Nastase.

Liderul PSD a mers chiar mai departe si i-a reamintit lui Iliescu ca a existat un precedent in 1995, cand Nicolae Vacaroiu, care avea statutul de prim-ministru independent, a venit direct la partid ca vicepresedinte.

Intr-un alt moment al emisiunii, Nastase a tinut sa mai dea o replica teoriei lui Ion Iliescu, conform careia marea greseala politica a PSD a fost cooptarea a prea multi mebri ai Guvernului in conducerea partidului. Nastase a explicat ca, "fara parghiile acestea puternice ale partidului pentru guvernare, guvernarea devine haotica si nu se pot obtine rezultate".

UN SECRET BINE PAZIT

Anuntul oficial al candidaturii pentru o functie de partid din partea celor doi se lasa deocamdata asteptat. "Acum nu suntem in faza in care sa dezvaluim secrete. Mai avem ragaz", a spus Iliescu in emisiune, precizand ca nu s-a decis daca va candida pentru fotoliul de presedinte al partidului.

Adrian Nastase nu a vrut sa dezvaluie nici el daca va intra in cursa, dar "spera" sa fie mai multi candidati pentru functia de presedinte executiv. In schimb, el a recunoscut ca va coordona Guvernul alternativ, cel care stim ca va fi in relatie directa cu presedintele executiv, potrivit propunerii pe care chiar acesta a facut-o. "Il voi coordona.

Probabil, daca in sfarsit vom ajunge la aceasta concluzie. Sunt si alti colegi care pot sa faca acest lucru, dar eu cred ca, pana la urma – eu vorbesc de perioada pana la congres, dupa congres, sigur, o sa vedem care va fi solutia".

Lavinia Dimancea, Jurnalul National - 12 februarie 2005

Intre Nastase si Iliescu, "reconciliere" de fatada

articol preluat din Romania Libera

Dupa sedinta-maraton de miercuri a Biroului Executiv al PSD, in care Iliescu l-a inghesuit pe Nastase catre o virtuala functie de presedinte executiv, in vreme ce el si-a adjudecat deja functia de presedinte plin al partidului, cei doi au fost prezenti, joi seara, pentru prima data impreuna in direct la un post de televiziune pentru a-si demonstra in fata poporului "reconcilierea si consensul".

Insa nu s-a simtit nici urma de reconciliere, cu atat mai putin de consens, Iliescu profitand de fiecare fraza rostita pentru a-si exprima pareri total diferite de ale lui Nastase si pentru a lansa sageti "otravite" catre cel cu care a spus ca "va face echipa".

Ion Iliescu s-a aratat foarte suparat pe faptul ca "exista o discrepanta majora intre faptul ca PSD este condus de o patura de lideri extrem de bogati, in timp ce electoratul sau reprezinta cel mai sarac segment de populatie". Nastase a sarit ca ars auzind de "oamenii extrem de bogati" care conduc partidul, spunand ca "este o exagerare".

Iliescu a reluat reprosurile la adresa politicii purtate de Nastase ca presedinte al partidului in ceea ce priveste promovarea pe functii a unor oameni lipsiti de experienta politica si fara vechime in PSD.

Iliescu i-a nominalizat in acest sens pe Mihai Tanasescu, Ioan Rus si Mircea Geoana, afirmand ca acestia nu ar fi trebuit sa primeasca functii de vicepresedinti ai PSD, deoarece "n-aveau autoritatea morala in fata activului de partid".

Nastase a dat replica cu promptitudine, amintindu-i lui Iliescu ca si el l-a adus pe Nicolae Vacaroiu in PDSR si i-a dat o functie la varful partidului desi acesta nu avea vechime si experienta politica.

In acelasi spirit de unitate in cuget si in simtiri, Nastase a spus ca partidul trebuie sa-si directioneze eforturile de cucerire a electoratului urban, in timp ce Iliescu s-a aratat partizanul alegatorilor saraci, marginalizati ai societatii, din mediul rural, expunand din nou teza dezechilibrelor sociale si a impartirii societatii in foarte bogati si foarte saraci.

Spre final, Nastase a fost nevoit sa inghita si ironiile moderatorului, care l-a intrebat ce reprezinta acea functie de prim-ministru al cabinetului din umbra al PSD. "Daca va fi nevoie, voi conduce acest guvern din umbra, pana la alegerile viitoare", a explicat Nastase.

Un articol de Adriana Dutulescu, Romania Libera - 12 februarie 2005