"Ciocu’ mic!”. Acest mesaj consacrat de fostul secretar general al guvernului Serban Mihailescu a fost transmis, simbata, de presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, liderilor care dau declaratii presei referitoare la situatia interna din partid.

Cozmanca i-a atentionat pe cei care au incercat sa “translateze” disputele in afara PSD ca vor fi “apreciati ca atare” pentru “vedetism” sau pentru “nerabdarea de a fi originali”.

Desi Cozmanca a refuzat sa pronunte vreun nume, singurii care puteau trezi minia presedintelui executiv sint Victor Ponta si Miron Mitrea. Ambii au contestat recent, in presa, functia de presedinte executiv. In plus, Ponta a apreciat ca noua structura de conducere, in forma discutata in Biroul Executiv Central, nu reprezinta o reforma reala la virful partidului.

“Functiile in cadrul PSD se obtin prin votul delegatilor Congresului, si nu prin dobindirea de imagine mediatica si prin crearea de probleme. Congresul se va pronunta asupra capacitatii politice a celor care s-au lansat in astfel de actiuni si a rezultatelor concrete in activitatea de partid”, a precizat Cozmanca.

El a recunoscut ca in PSD exista dispute privind accederea in functii de conducere, insa acestea trebuie sa fie discutate “colegial” in partid, nu in afara acestuia. Presedintele executiv a subliniat ca deocamdata nu si-a propus sa candideze la o functie de conducere in partid, dar surse din PSD dau ca sigura intrarea lui in competitia pentru functia de secretar general.

In acest fel se explica si atacul voalat la adresa lui Miron Mitrea, care intentioneaza sa-si depuna la rindul sau candidatura pentru aceasta functie.

“Este posibil sa plece unii rataciti”

Desi a respins posibilitatea unei scindari a PSD, Cozmanca a anticipat plecarea din PSD a celor “care se visau ministri pe viata”. “Este posibil ca din PSD sa plece unii rataciti care au ajuns interesati in PSD, unii frustrati care nu mai au demnitatile din perioada 2001-2004. Evident, nu oameni politici, ci oameni de duzina”, a spus Cozmanca.

El crede ca, “daca exista intelepciune si rabdare”, perioada de opozitie a PSD poate fi mai scurta de patru ani pentru ca “lucrurile pot evolua de o maniera spectaculoasa”.

Pledoarie pentru tandem

Presedintele executiv al PSD este de parere ca partidul “are nevoie sa fie condus atit de Ion Iliescu, cit si de Adrian Nastase”, acestia fiind, in opinia sa, “cei mai buni politicieni ai Romaniei”.

Cozmanca spune ca solutia Biroului Executiv Central al PSD privind alegerea directa a presedintelui, presedintelui executiv si a secretarului general “este benefica” pentru ca asigura coerenta actului de conducere. “Nu vor mai fi decizii unilaterale, ci decizii luate de trei si supuse aprobarii Biroului Executiv National”, a precizat acesta.

El a adaugat ca, daca Ion Iliescu va candida la functia de presedinte al PSD, iar Adrian Nastase la cea de presedinte executiv, cei doi “vor avea sustinerea multor organizatii, in ciuda unor speculatii ale unor doi-trei oameni care au pareri de alta factura”. “Cred ca Ion Iliescu si Adrian Nastase sint amindoi politicieni de anvergura, cu o cultura politica solida.

Daca doar unul dintre ei se va afla singur in conducerea partidului nu va putea rezolva toate problemele PSD”, considera Cozmanca.

Teoria tandemului a fost repusa pe tapet chiar de Adrian Nastase, care a adus ca argument, ieri, intr-o emisiune la PRO TV, faptul ca PSD nu poate fi condus de o singura persoana, din cauza mesajelor “complexe” care trebuie transmise electoratului.