Tatal si bunicul lui Michael Howard au mintit autoritatile de la Londra

Liderul conservator britanic Michael Howard a fost ridiculizat simbata de colegii sai parlamentari laburisti dupa ce a recunoscut ca tatal lui a falsificat documente pentru a capata cetatenie in Marea Britanie, in timp ce bunicul sau intrase in tara in mod ilegal.

Howard, nascut in Tara Galilor, in orasul Llanelli, in 1941, si devenit notoriu pentru pozitia sa inflexibila in privinta imigratiei in general, a devenit tinta ironiilor inca din 1995 cind el insusi a recunoscut ca este urmasul unei familii de imigranti, evrei negustori originari din Romania (Ruscova, Maramures).

Tatal lui Howard, Bernat Hecht, emigrase in Marea Britanie in anul 1939, unde in conformitate cu legislatia acelei vremi trebuia sa aiba un “sponsor”, pe care l-a gasit in persoana lui Harold Landy, care l-a ajutat sa-si faca un rost si chiar o familie.

Putin dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Bernat Hecht devine cetatean britanic si isi schimba numele in Bernard Howard, pe vremea cind Michael avea numai 6 ani. Agitatia s-a centrat pe faptul ca Bernat/Bernard ar fi mintit cind a spus ca ambii sai parinti ar fi murit in Romania.

De fapt, bunica lui Howard a murit in Auschwitz, iar bunicul sau inca traia in Marea Britanie la data depunerii cererii de imigrare, scrisa de Bernat/Bernard. Nu se stie exact de ce a mintit tatal lui Howard, singura explicatie fiind aceea ca bunicul era imigrant ilegal.

“Este un pic exagerat pentru nepotul unui imigrant clandestin sa inceapa a ne tine noua tuturor prelegeri pe tema politicii de imigrare. Dar presupun ca ar putea crea un exemplu prin a se deporta in caz ca devine vreodata prim-ministru”, a glumit politicianul laburist Martin Salter. “Exista aici un element de “fa ce zice popa, nu ce face popa”.

Bunicul lui Michael Howard a fost extrem de norocos in doua privinte, una ca a primit azil in Marea Britanie si a doua ca, atunci cind a venit, nu era Michael Howard ministru de interne”, a declarat un alt parlamentar laburist, Stephen Pound.

In ce-l priveste, Michael Howard, care de curind a facut public un plan de limitare a imigratiei, similar celui australian, bazat pe puncte, a declarat ca in trecutul bunicului sau “ar putea sa fi fost ceva nereguli”. “Informatiile m-au surprins. Ceea ce a facut tatal meu a fost gresit.

Nu trec asta cu vederea, dar nu ma simt stinjenit deoarece eu personal nu am facut nimic rau”, a conchis Howard.