Fostul premier libanez Rafik Hariri a fost ucis ieri la Beirut, in urma unui atentat cu masina-capcana, ce a vizat convoiul de masini cu geamuri si portiere blindate in care se afla politicianul. Puternica deflagratie s-a produs la ora locala 13,00, intr-o zona destul de aglomerata din vestul capitalei libaneze, in apropierea hotelului St.George.

Cel putin alte opt persoane au pierit in atac, printre victime figurind mai multi oameni din suita lui Hariri, inclusiv bodyguardul sau.

Rafik Hariri (60 ani) a fost transportat de urgenta la spitalul american din Beirut, insa medicii de acolo nu au putut face altceva decit sa constate decesul.

Trupul sau a fost practic mutilat in atentat, au declarat surse medicale, iar informatia este intarita de imaginile surprinse de fotoreporterul Associated Press, potrivit caruia unul dintre trupurile arse de la locul tragediei, acoperit imediat cu o patura, era chiar cadavrul fostului premier libanez.

Televiziunea a prezentat scene dramatice de la locul atentatului, cu femei pline de singe fugind pentru a se pune la adapost si cel putin 20 de masini in flacari.

Una dintre secvente a surprins momentul in care din zona afectata de explozie iese un om cu hainele in flacari, spre care se reped imediat doi politisti care incearca sa inabuse focul cu o patura, reusind numai dupa scurgerea unor secunde chinuitoare, la capatul carora este posibil ca victima sa fi incetat deja din viata.

Forta celor 350 kg de explozibil a aruncat Beirutul in haos

Potrivit unor estimari oficiale, difuzate de televiziunea libaneza, in atentat au fost folosite cel putin 350 kg de explozibil. Aproximativ 100 de oameni au fost raniti in urma exploziei, care a lasat in urma un crater urias, avind un diametru de circa 10 metri. Doi fosti ministri din timpul cabinetului Hariri au fost grav raniti in atac.

Cladirile din imprejurimi au fost grav avariate de suflul exploziei, care a smuls efectiv balcoanele hotelului St. George si a imprastiat o ploaie de cioburi asupra trecatorilor.

In haosul creat de deflagratia care a invaluit intreaga zona intr-un nor negru de fum, oamenii s-au apucat sa incropeasca targi pentru transportarea ranitilor la spital, salvarile trimise la fata locului fiind coplesite de situatie.

Actualul premier Omar Karame s-a deplasat imediat la locul atentatului, impreuna cu mai multi deputati, sedinta legislativului fiind suspendata imediat ce s-a aflat stirea asasinarii lui Hariri. La rindul sau, presedintele Emile Lahoud a convocat in cursul dupa-amiezii o sesiune extraordinara a superior de aparare a tarii.

Banuielile se indreapta spre Siria

Imediat dupa atentat, comentatorii au incercat sa evalueze posibilul rol al Siriei in acest asasinat, care pare sa slujeasca interesele Damascului, indepartind de pe scena politica un personaj incomod.

De altfel, in comunicatul Casei Albe, prin care condamna atentatul si transmite condoleante familiei, administratia americana aminteste ca “poporul libanez trebuie sa-si poata decide viitorul politic, fara violente sau intimidari, liber de ocupatia siriana”.

Cu toate acestea, presedintele sirian a reactionat rapid la vestea privind atacul de la Beirut si s-a grabit sa califice asasinarea lui Hariri drept “un teribil act criminal”, exprimindu-si solidaritatea cu poporul libanez. O condamnare viguroasa a atentatului impotriva lui Hariri a venit si de la Teheran.

Atit Libanul, cit si Siria sint aliate cu Iranul, in fata presiunilor exercitate de administratia americana. In acest context, trebuie mentionat ca Rafik Hariri era in bune relatii cu presedintele George W. Bush, care a criticat in repetate rinduri amestecul Siriei in politica libaneza.

La rindul sau, presedintele Jacques Chirac, care avea si el relatii de amicitie cu Hariri, a dat publicitatii un comunicat in care se arata ca “Franta condamna cu cea mai mare fermitate acest atentat” care a provocat “groaza si indignare”. cernd totodata “deschiderea neintirziata a unei anchete internationale care sa stabileasca circumstantele si responsabilitatile acestei tragedii”.

Miliardar din imobiliar: in topul primilor 100 de bogati ai lumii

Un miliardar care si-a cladit un imperiu din nimic, Rafik Hariri, 60 de ani, fusese inclus de prestigioasa revista Forbes, in topul celor 100 cei mai bogati oameni din lume, cu o avere personala estimata la peste doua miliarde de dolari. Nascut in 1944, in orasul-port Sidon, intr-o familie modesta, Hariri a plecat la 18 ani in Arabia Saudita.

O vreme a predat matematica intr-un liceu, apoi s-a lansat in afaceri imobiliare, profitind de dezvoltarea rapida a zonei in perioada cresterii explozive a pretului petrolului din anii ‘70. Hariri a dat lovitura in 1977, cind regele saudit de la acea vreme i-a cerut sa-i construiasca un palat in sase luni, iar el a reusit.

Performanta aceasta i-a adus cetatenia saudita, care se acorda extrem de rar, precum si relatii foarte bune cu familia regala. In urmatorii ani si-a dezvoltat continuu imperiul, investind in sectorul bancar, industrie, telefonie, precum si in presa. Hariri detinea un post de televiziune in Liban, un cotidian si un post de radio, cu sediul la Paris.

Chiar inaintea anuntului oficial privind decesul lui Hariri, canalul sau de televiziune, Future TV a inceput sa difuzeze versete coranice, in semn de doliu.

In dizgratia Damascului

Rafik Hariri era in acelasi timp cel mai cunoscut politician libanez, conducind tara timp de 10 dintre cei 15 ani scursi de la incheierea razboiului civil ce a devastat Libanul. Antreprenorul devenit politician se adaptase foarte bine la situatia delicata din zona, in conditiile in care soarta Libanului este, practic, decisa la Damasc.

Cu toate acestea, in ultimii ani relatiile sale cu autoritatile siriene se racisera considerabil. Hariri a demisionat din functia de premier in octombrie 2004 si a trecut in opozitie, pe fondul neintelegerilor dintre el si presedintele pro-sirian al tarii, Emil Lahoud.

Dupa cit se pare, Hariri se hotarise sa demisioneze inca din vara anului trecut, dupa o intilnire cu presedintele sirian Bashar al-Assad, care il informase ca Damascul are in vedere prelungirea mandatului lui Lahoud.

Odata cu intrarea in opozitie, Hariri s-a alaturat celor care cer retragerea trupelor siriene din Liban inaintea alegerilor generale programate pentru luna mai, acesta fiind si motivul pentru care, dupa atentat, primele acuzatii, ce-i drept, voalate, s-au indreptat in directia Damascului.

Legaturi cu fostul guvern de la Bucuresti

Fostul premier libanez Rafik Hariri sau alti membri ai familiei sale au avut, de-a lungul timului, diferite legaturi cu Romania, cele mai multe dezvoltate in zona afacerilor si a politicii.

In vara anului trecut, presa centrala a relatat pe larg despre un contract de 100 de milioane de dolari, atribuit de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), fara licitatie, companiei americane Harris, careia Rafik Hariri i-a facut looby pe linga fostul guver PSD.

Ancheta jurnalistica semnala implicarea directa a lui Adrian Nastase in anumite negocieri cu Departamentul de Comert al SUA pentru achizitia unor echipamente pentru companiile Societatii Nationale de Radiocomunicatii si Telemobil.

Legaturile dintre premierii Adrian Nastase si Rafik Hariri ar fi fost facilitate de Victor Atanasie Stanculescu, detinatorul controlului pentru operatiunile Telemobil in Romania prin fostul presedinte al companiei, Diwaker Singh.

Miza afacerii a fost, pe de-o parte, experimentarea tehnologiei propuse de Telemobil, dar si utilizarea infrastructurii Zapp ca retea de telecomunicatii speciale, intretinuta, evident, din bani publici. Contractul, de aproape 100 de milioane de dolari, a fost finatat printr-un credit acordat de Eximbank.

Despre garantii s-a spus ca au fost oferite de guvernul de la Bucuresti, chiar daca ministrul comunicatiilor de la vremea respectiva, Dan Nica, a negat acest lucru.

La interval de citeva luni, in prag de campanie electorala, fundatia premierului libanez Rafik Hariri s-a oferit sa doneze guvernului Nastase 3.000 de calculatoare pentru 300 de scoli romanesti, precum si echipamente de tehnica medicala pentru spitale.

Donatia a fost facuta la scurt timp ce presa a scris despre contractul atribuit de guvernul Nastase companiei americane Harris, careia Rafik Hariri i-a facut looby pe linga fostul guverul PSD. Cele doua hotariri de acceptare a donatiei au fost semnate de Alin Teodorescu, fost cancelar al premierului Adrian Nastase, si de Ovidiu Brinzan, fostul ministru al sanatatii.

O alta aparitie in presa romaneasca, de aceasta data cu un eveniment monden, a avut fiul lui Rafik Hariri. Fiul fostului prim-ministru libanez, seicul Saad Hariri, a fost unul dintre cei mai paziti oaspeti pe care i-a avut vreodata o nunta romaneasca.

Acesta a fost nas, in 2003, la nunta Oanei Niculescu Mizil, nepoata lui Paul Niculescu Mizil, fost membru al CC al PCR si ministru al Educatiei, cu omul de afaceri libanez Jimmy Tohme.