Deputatii au aprobat ieri Ordonanta de Urgenta care suspenda preluarea de catre AVAS a creantelor RAFO si CAROM. La sfarsitul anului trecut, Guvernul Tariceanu a decis suspendarea pentru o perioada de 90 de zile a prevederilor ordonantei.

Decizia a fost motivata prin necesitatea reevaluarii impactului pe care masurile cuprinse in actul normativ respectiv le au in plan economic si social, precum si pentru a clarifica litigiile juridice rezultate.

Ordonanta in cauza fusese emisa de Guvernul Nastase in noiembrie anul trecut si prevedea transferarea la AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la societatile Rafo Onesti si Carom, in valoare de circa 15.000 de miliarde de lei.

Votul final din Camera Deputatilor a fost perturbat ieri de PRM, care - prin deputatul Lucian Bolcas - a incercat sa extinda aceasta suspendare si asupra Ordonantei din 2003 privind SC Rom Petrol Rafinare Constanta, argumentul fiind ca ambele acte normative se refera la domeniul petrolier.

Numeroase interventii procedurale au fost legate de faptul ca, in raportul Comisiei de buget-finante, amendamentul PRM depus in termen legal nu figura ca text respins.

Presedintele Adrian Nastase a atentionat comisia pentru ignorarea acestui amendament, faptul fiind neregulamentar, si a permis deputatului PRM sa sustina textul in plen, chiar daca ordonanta se afla in procedura de urgenta. Pana la urma, amendamentul PRM a fost respins.