Fiica nelegitima a fostului presedinte francez Francois Mitterrand, Mazarine Pingeot, a decis sa dezvaluie, pentru prima oara, povestea copilariei sale “ascunse”, intr-o carte care va fi lansata astazi la Paris, in care afirma ca tatal ei petrecea mai multe nopti in locuinta amantei lui decit in Palatul Elysee.

In romanul intitulat “Bouche cousue” (“Cu buzele cusute”), Mazarine Pingeot spune ca, pina la virsta de 19 ani, ea nu a avut dreptul de a-i spune lui Mitterrand “tata” in public, dar ca, in schimb, si-a putut vedea parintele, in aproape fiecare seara, in locuinta mamei sale, Anne, din Paris.

Mazarine, acum in virsta de 30 de ani, il descrie pe defunctul presedinte drept un parinte foarte atent, care acorda mai mult timp si afectiune familiei clandestine decit sotiei sale, Danielle, si celor doi baieti pe care ii avea cu aceasta. “Oficial, eu nu aveam tata, iar colegii mei de clasa nu stiau nimic din ce se petrecea la mine acasa, in serile si weekend-urile mele, in vacantele mele.

Iar cine stia ceva pastra tacerea. Pactul tacerii nu era doar o afacere de familie. Parea ca toata lumea subscrisese la acest pact”, scrie Mazarine in cartea din care saptaminalul “Le Nouvel Observateur” a publicat citeva extrase.

Desi in cercurile puterii “secretul” era cunoscut de multi, opinia publica a aflat de existenta fiicei ilegitime a lui Mitterrand in 1994, cind revista “Paris-Match” a publicat o fotografie de-a ei in compania tatalui, iesind dintr-un restaurant parizian. Iar francezii au descoperit-o cu adevarat abia la funeraliile presedintelui, doi ani mai tirziu.

Inainte de aceasta, Mazarine vorbeste de o viata stranie, un amestec de anonimat obligatoriu si complicitate tandra. Abia in 1981, dupa prima victorie prezidentiala a lui Mitterrand, pe cind avea 6 ani, si-a dat ea seama in ce masura aparitia televizata a tatalui ii “provoaca reactii bizare, contradictorii”.

Musafir clandestin la Elysse

Vorbind despre sine la persoana a treia, Mazarine isi aminteste: “Si exista acel barbat, pe care ea il cunostea atit de bine, da, e sigur, si pe care totusi nu-l cunostea deloc. Acel barbat despre care a invatat foarte repede cum sa nu-i mai spuna pe nume”.

In timp ce publicul francez credea ca Fran?ois Mitterrand traia cu Danielle, presedintele petrecea de fapt majoritatea noptilor cu mama Mazarinei, Anne Pingeot, intr-un apartament situat pe Quai-Branly, pe Sena. Mazarine si-a vizitat de citeva ori parintele la Palatul Elysee, sediul presedintiei franceze, intrind in curte ascunsa sub bancheta unei masini oficiale, pentru a nu fi vazuta.

Ajunsa in palat, ea se simtea mult mai bine cu bucatarii, garzile de corp si secretarii lui Mitterand, decit in biroul presedintelui. Printre altele, in cartea sa, Mazarine povesteste ca abia dupa moartea tatalui a putut, pentru prima oara, sa dezvolte o relatie cu fratii ei vitregi, Jean-Christophe si Gilbert Mitterand.