Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 nu intruneste unanimitatea in Parlamentul European ! Iata titlul unui articol incendiar care va aparea vineri in cotidianul francez Le Monde.

Corespondentul publicatiei la Bruxelles relateaza ca Parlamentul European este in prezent scena unei adevarate campanii impotriva aderarii Romaniei la Uniune.

Euro-parlamentarii cer amanarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pe motiv ca Bucurestiul nu este capabil sa respecte regulile Uniunii in materie de transparenta democratica si de lupta impotriva coruptiei.

De altfel, eurodeputatul german Markus Ferber, liderul crestin-socialilor bavarezi, a cerut Parlamentului sa blocheze procedura de aderare a Romaniei. Euro-deputatul german, care se bucura - potrivit Le Monde - de sustinerea mai multor colegi, afirma ca Romania nu respecta criteriile de la Copenhaga.

Conform calendarului de aderare, tara noastra urmeaza sa se alature Uniunii Europene in 2007. Tratatul de aderare ar urma sa fie semnat, impreuna cu Bulgaria, la 25 aprilie. Parlamentul trebuie sa isi dea insa avizul pentru aceasta, pe 13 aprilie. Markus Ferber doreste amanarea votarii avizului cu cateva luni.

Propune in schimb asteptarea urmatorului raport al Comisiei, prevazut pentru luna noiembrie, caz in care Bulgaria ar semna singura tratatul in luna aprilie. Semnalele primite de la oficialii europeni prezenti recent la Bucuresti sunt totusi pozitive.

In plus, raportorul Parlamentului European pentru Romania, Piere Moscovici apreciaza declaratiile euro-parlamentarului german drept - valuri mici.

Document:

Articolul original din "Le Monde" (franceza)