Sa vrei alegeri anticipate fiindca Adrian Nastase intarzie la serviciu este culmea stupizeniei politice.

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, a convocat insa o conferinta de presa, special pentru a debita, cu un aer grav, aceasta ineptie: "perturbarea activitatii Parlamentului de catre o Opozitie neconstructiva" prin "intarzierile repetate la sedintele Biroului Permanent" ale presedintelui Camerei Deputatilor. Reprezentantii Aliantei D.A.

devin de-a dreptul patetici, cand isi storc creierii in cautare de motive care sa convinga electoratul ca anul acesta, neaparat, trebuie sa aiba loc anticipate. Chiar si Emil Boc, altfel rational si precis, isi pierde simtul masurii, incercand sa-i tina isonul lui Traian Basescu, autorul acestei stridente orchestratii electorale. "Tara ar fi guvernata, n-ar fi anarhie, deci n-ar fi pericol.

Romania ar fi integrata in Uniunea Europeana si, pentru a fi siguri ca este o integrare de succes, ar trebui sa avem o majoritate politica stabila", zice liderul PD, sugerand ca, chiar acum, in calmul aparent al primei guvernari aliate, pandeste o primejdie catastrofala, iar integrarea fara noi alegeri se anunta a fi, in ciuda optimistelor declaratii oficiale, o operatiune penibila.

Toata aceasta frazeologie a raului nu poate insa tine loc de argumente, iar, in realitate, nici presedintele Basescu, nici liderii PNL sau PD nu au vreun motiv solid pentru declansarea anticipatelor.

Inocularea ideii ca ar fi necesare face parte dintr-o strategie preventiva de salvare a Aliantei, care, daca scrutinul s-ar desfasura la termen, ar fi nevoita sa intre in alegeri uzata de guvernare, fara locomotiva Basescu.

La nici o luna de la preluarea puterii, presedintele Romaniei declara, in interviul pentru Adevarul, ca este partizanul alegerilor parlamentare in acest an, pentru "a scapa de solutia imorala PUR". Umanistii s-au simtit jigniti si au jucat vreo trei zile comedia retragerii de la guvernare.

Pe urma, Dan Voiculescu a interpretat scena dramatica a "interesului national" care-i dicteaza sa ramana si astfel piesa s-a sfarsit. De atunci, PUR nu a produs nici cea mai mica turbulenta in executiv sau legislativ, ca si UDMR, s-a integrat perfect in coalitie, fiind perceput de catre aliati mai mult ca o "solutie", decat ca "imoral".

Drept dovada sta chiar incheierea protocolului de colaborare, care sudeaza PNL, PD, UDMR si PUR atat la guvernare, cat si in parlament.

Cum reluarea povestii cu maleficul PUR ar fi fost stupida in aceste conditii, Basescu si Boc au venit cu o alta: obtinerea prin anticipate a unei majoritati parlamentare stabile, caducitatea celei de-acum si agresivitatea Opozitiei amenintand marile legi ale integrarii.

Numai ca nimic nu demonstreaza ca majoritatea ar fi subreda si nici o lege epocala nu este in pericol, fie si pentru simplul fapt ca nu a ajuns in parlament, deputatii umplandu-si timpul cu comisii de ancheta ca sa nu someze.

Asa "fragila" cum se considera, coalitia parlamentara a avut suficiente voturi pentru investitura guvernului, pentru suspendarea ordonantei RAFO (data de Cabinetul Nastase in beneficiul clientilor PSD), pentru alegerea unui pedist in functia de secretar general al Senatului.

Cand s-au mobilizat, aliatii au avut castig de cauza si doar propriul lor dezinteres ar putea duce la respingerea unor legi importante, mai ales ca, in urmatoarele doua luni, pesedistii vor fi ocupati sa-si faca mai degraba unii altora zile negre, decat guvernului.

In plus, toate formatiunile la putere si-au ingrosat randurile parlamentare prin atragerea "independentilor" proveniti din alte partide, un exercitiu politic ce intra in intentiile Aliantei inca de la inceputul mandatului.

Asadar, daca majoritatea are toate sansele sa se intareasca, ce ar mai putea frange idealurile national-europene ale guvernantilor? Prezenta lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase in fruntea celor doua Camere, a aratat presedintele Basescu, spunand clar ca ar trebui detronati. Insa cei doi, oricat de "distructiv" si-ar propune sa actioneze, nu pot paraliza procesul legislativ.

Nici macar ordinea de zi a sedintelor nu o pot impune de capul lor, ea fiind decisa, asemenea altor chestiuni de "bucatarie" parlamentara, de toti membrii birourilor permanente, in care, de asemenea, aliatii sunt majoritari.

Vacaroiu si Nastase se pot dovedi incomozi, dar in nici un caz un obstacol insurmontabil, iar pentru inlaturarea lor nu este nevoie de anticipate, ci doar de schimbarea regulamentelor parlamentare. Pe masura insa ce climatul politic se normalizeaza, Traian Basescu devine si mai insistent in privinta alegerilor, tragand dupa sine si partidele din Alianta.

PD este atat de convins ca in urne sta salvarea, incat a schitat si calendarul: guvernul ar urma sa cada definitiv prin iunie, iar scrutinul, sa se desfasoare in septembrie.

Este vorba insa numai de salvarea Aliantei, fiindca scopul nespus al organizarii anticipatelor in 2005 este acela ca alegerile parlamentare si prezidentiale sa aiba loc, din nou, simultan, in 2009, si nu la diferenta de un an, cum s-ar intampla daca s-ar respecta termenele normale.

Facand campanie impreuna cu Basescu, Alianta ar avea mai multe sanse de a pastra Puterea, probata fiind capacitatea de tractare a acestuia la scrutinul de anul trecut. Altfel, candidand fara Basescu in 2008, uzata si slabita interior, s-ar putea sa nu faca fata ofensivei PSD si sa piarda. Aceasta este cauza pentru care seful statului vrea sa aduca electoratul la urne. Si este increzator.

Este convins ca cetatenii, deja obositi de atatea alegeri, vor da totusi fuga sa voteze Alianta, chiar daca nu au vazut-o dandu-si sufletul sub loviturile odioasei Opozitii, pe altarul national. Vor sari la chemarea lui Basescu, fiindca judecata prezidentiala nu da gres. Or, pericolul tocmai atunci ranjeste, cand presedintele se crede infailibil.