O nenorocire groaznica a lovit din senin Romania. Fotbalul nostru moare, a anuntat cu ochii iesiti din orbite Mitica Dragomir, campionatul nu va mai incepe, sistemul competitional intern se va prabusi cu zgomot. Microbistii din tara asta, milioane de oameni simpli, vor ramane fara bucuria lor saptamanala.

Deci, spunem adio mirosului ierbii calcate in picioare, "bomboanelor agricole" devorate intre doua scandari ale galeriei, berilor baute cu baietii la analiza tehnico-tactica de dupa meci si la miniprocesul etapei, de luni, de la serviciu.

Vina o poarta niste contabili cu manecute care insista sa aplice legea si vor ca marile noastre cluburi de fotbal sa-si plateasca datoriile catre buget, datorii care se ridica la vreo 19 milioane de euro. Noroc ca presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal a gasit solutia.

Pentru ca ministrul de Finante n-a fost om de inteles, "Corleone" s-a inscris in audienta la Calin Popescu Tariceanu si ii va cere premierului "sa inteleaga problema" si sa dea cluburilor ceva, o scutire sau macar o reesalonare.

Totusi, acest tablou sumbru in care nea Mitica, calare pe un cal alb, se repede sa salveze saracele cluburi din gheara balaurului contabil are niste crapaturi in vopsea prin care se vede altceva. Fotbalul romanesc moare, dar oamenii de fotbal din Romania traiesc foarte bine. De exemplu, in acte, Rapid Bucuresti a deraiat de tot: are o datorie de 66 de miliarde de lei la buget, veche de doi ani.

In schimb, patronul Copos e infloritor, e cocotat sus in Top 300 si a ajuns chiar vicepremier in cabinetul Tariceanu. Steaua figureaza cu un gol de 200 de miliarde, nu conteaza, Gigi Becali si-a luat un Maybach de 400.000 de dolari, dar, daca-i ceri banii acum, inseamna ca sabotezi pregatirea meciului cu Villarreal prin stresarea patronului care, si asa, e destul de stresat de la natura.

La fel, F.C. Brasov e in executare silita, iar patronul Ioan Neculae isi imbogateste mereu colectia de masini, care contine si un Hummer. Dinamo este si el pe lista datornicilor cu 50 de miliarde de lei, desi directorul executiv Cristi Borcea e fan BMW.

La Craiova, clubul a fost amendat de Finante, dar Dinel Staicu, ca sa aiba ce face in zilele cand nu vinde si cumpara inapoi echipa, a gasit niste maruntis ca sa ctitoreasca un muzeu al lui Ceausescu.

Acest contrast uimitor se datoreaza faptului ca, de ani de zile, in fotbalul romanesc nu se aplica decat legile lui Gigel, Romel, Fanel si Jenel, cum e denumita generic "cooperativa" din sportul rege.

Astfel, fotbalul a ajuns o uriasa sursa de bani negri in care s-au folosit zeci de metode de a insela statul, de la vinderea de bilete neinseriate pana la "pierderea" unor parti din sumele de transfer. Jucatori de top, care se afiseaza cu limuzine de ultima generatie, sunt platiti in acte cu salariul minim pe economie.

Acesta e completat, vorba lui Gigi Becali, cu "niste donatii de la un nepot", de care nimeni nu stie nimic, darmite sa mai pui impozit pe ele. La fel, contractul cu antrenorul Zenga e "o strangere de mana" intre doi oameni de onoare care n-au treaba cu nimeni in general, si cu Fiscul, in mod special.

De altfel, imaginea latifundiarului din Pipera impartind teancuri de euroi din punga sau din seif, cum vrea muschii lui, fara chitante, fara nimic, a ajuns una clasica in fotbalul romanesc. Fotbalistii straini, dupa ce joaca luni de zile in Divizia A si apar pe ecrane, descopera cateodata ca trebuie sa treaca pe la Oficiul de Migratii, ca sa-si faca carte de munca pentru Romania.

Cluburile in sine sunt niste entitati ciudate aflate ori intr-o vesnica reorganizare judiciara, ori fiind o increngatura de microintreprinderi corcite cu fundatii nonprofit. Totusi, cateodata se incurca treaba si creditorii trebuie driblati scurt, in viteza.

Asa a facut FC Arges, care, supus unui presing financiar insistent, a infiintat o alta asociatie pe numele careia a trecut totul, de la jucatori pana la locul in Divizia A. Aceasta din urma mentiune nu este deloc inutila pentru ca, la noi, asa cum s-a demonstrat, se poate vinde fara factura pana si acest loc in Divizia A.

Acum, creditorii nu mai au nici macar un tricou gaurit pe care sa puna sechestru. La aparitia acestei jungle fotbalistico-financiare un rol important l-a avut si Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal. Astfel, un control de acum doi ani a demonstrat ca oamenii "Nasului" considerau TVA-ul un fel de Tactica cu Varf Avansat pe care nu are rost sa o treci in contabilitate.

Practic, o droaie de asa-zisi oameni de fotbal de la noi, de la Dumitru Sechelariu, care si-a pus numele pe stadionul din Bacau, pana la Gigi Becali, au cumparat, o data cu echipa de fotbal, notorietate si imunitate in fata legii.

Dragostea microbistilor pentru sportul rege a fost folosita ca un fel de scut, capabil sa-i protejeze in fata oricui, dupa principiul "ataci patronul, ataci echipa, ataci fotbalul romanesc".

Acum, cand Ministerul de Finante incearca sa puna oarecare ordine in acest domeniu, Mitica Dragomir, cel mai tupeist din Faneii si Gigeii fotbalului romanesc, incearca sa aranjeze lucrurile cum aranja pe vremuri, la judeteana de partid, cate goluri sa marcheze FC Scornicesti sau Victoria Bucuresti.

Dar milioanele de microbisti din Romania, care traiesc din salariu si sunt penalizati imediat daca nu-si platesc darile ar trebui sa se realizeze ca reesalonarea ceruta de Dragomir nu e pentru ei, ci pentru limuzinele si vilele lui Gigel, Romel si Fanel.