Guvernul considera ca un acord cu FMI este util, insa nu este indispensabil, daca fondul insista ca Romania sa faca niste sacrificii mult mai mari decat sunt necesare.

Acesta a fost comentariul premierului Calin Popescu Tariceanu referitor la informatia potrivit careia expertii FMI nu ar fi de acord sa faca concesii partii romane in special in ceea ce priveste majorarea deficitului bugetar de la 0,5% la 1% din PIB.

Stirea privind insuccesul delegatiei romane aflate la Washington de a convinge FMI-ul sa faca unele concesii guvernului a fost difuzata de Mediafax, care citeaza surse din delegatia romana, potrivit carora, din cauza inflexibilitatii Fondului, acordul incheiat cu Romania ar putea fi intrerupt.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, in ceea ce il priveste, un acord cu FMI "este inca util", in special din punct de vedere al imaginii pe care economia romaneasca trebuie sa o dea in exterior si de siguranta pentru investitii.

"Am toata disponibilitatea si cred ca e util un acord cu Fondul, dar in acelasi timp nu cred ca trebuie sa facem niste sacrificii atat de mari pe cat sunt ele cerute, numai pentru a indeplini o serie de criterii macroeconomice, tinand cont ca, pentru deteriorarea unor parametri macroeconomici, actualul Guvern nu poate fi tinut responsabil.

Eu sunt deranjat de faptul ca memorandumul actual cu FMI, care continea o serie de obligatii, o serie de constrangeri si conditionalitati, nu a fost absolut deloc pus in discutie de reprezentantii Fondului pana la 31 decembrie 2004.

Acest lucru era normal pentru ca derapajele despre care vorbim astazi s-au intamplat pana la sfarsitul anului trecut si cred ca ar fi fost normal sa se fi luat masuri din vreme", a spus premierul Tariceanu. El nu a exclus posibilitatea ca actualul acord sa fie intrerupt, lasand totusi sa se inteleaga ca spera ca negocierile sa continue la Bucuresti.

"Eu cred insa ca este nevoie de o anumita flexibilitate in negocieri de ambele parti. Analizand o serie de date cum ar fi veniturile bugetare pe doua luni, nu cred ca sunt motive de temere si cred ca o atitudine hiperprudenta din partea FMI nu se justifica", a mai spus Tariceanu.

Reluand ideea ca actualul Guvern nu poate fi facut responsabil pentru ceea ce s-a intamplat pana la sfarsitul anului trecut, Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca nu isi doreste cu orice pret incheierea acordului cu Fondul. "Tin sa subliniez ca, astazi, un acord cu FMI nu este un lucru indispensabil pentru Romania.

Acordurile cu institutia internationala financiara sunt specifice economiilor in criza, iar Romania nu are o economie in criza si, de aceea, din aceasta perspectiva, continuarea acordului cu FMI nu ar fi o necesitate absoluta", a subliniat seful guvernului de la Bucuresti.

Avand in vedere ca, asa cum spunea in conferinta de presa, nu a primit inca nici un semnal oficial din partea FMI, Tariceanu a lasat totusi poarta deschisa pentru a salva actualul acord cu Fondul. "Eu cred totusi ca negocierile vor trebui sa fie reluate la Bucuresti, pentru a obtine solutii acceptabile pentru ambele parti.

Eu vad acordul cu FMI ca o necesitate numai pentru a da o impresie generala ca in Romania evolutia economica este una sanatoasa, de perspectiva, lucru care este foarte folositor in atragerea investitiilor straine si care confera siguranta investitorilor romani", a mai afirmat Tariceanu.