Fara a respecta legislatia in vigoare referitoare la achizitiile publice, Agentia Domeniilor Statului (ADS), pastorita de directorul general de la acea data Corneliu Popa, a organizat in august 2003 un simulacru de licitatie publica prin care a contractat achizitionarea unui sistem informatic integrat, de la societatea clujeana IQ Management SRL. Sistemul a costat 8,92 miliarde de lei (237.

645 euro), a fost finalizat pana la finele anului 2003 si a ajuns la "performanta" de a fi utilizabil in proportie de doar 20%, conform concluziilor Corpului de Control al ministrului agriculturii.

Pentru ca la acest contract s-au mai adaugat alte doua, suma finala platita de ADS a fost de aproape 300.000 de euro.

Asa-zisele licitatii organizate de ADS nu au respectat prevederile legale: nu au fost respectate termenele prevazute pentru achizitiile publice, comisiile de licitatie din care nu au facut parte, asa cum era normal, specialisti in IT, au deschis doar o parte din oferte, nu s-a dat curs contestatiilor formulate de ceilalti ofertanti, caietele de sarcini au fost incomplete, receptia lucrarii a fost

facuta de persoane necalificate, iar din oferta firmei castigatoare lipseste chiar si copia Codului fiscal.

Agentia Domeniilor Statului a organizat in august 2003 un simulacru de licitatie publica prin care a contractat achizitionarea unui sistem informatic integrat de la societatea clujeana IQ Management SRL. Sistemul, in valoare de 8,92 miliarde de lei (237.645 euro, la valoarea medie anuala pe 2003 a cursului BNR), a fost finalizat pana la finele anului 2003.

ADS a mai incheiat un contract cu IQ Management, al carui obiect a fost, de data aceasta, realizarea retelei pentru sistemul informatic integrat. Pe 19 decembrie 2003, ADS a platit firmei clujene 9.752.050.000 de lei (259.667 euro), cu toate ca licitatia de achizitie fusese contestata.

Pentru ca pomana pe banii statului sa fie completa, firma clujeana a incheiat si in 2004 un contract de mentenanta a sistemului (activitate pe care ar fi trebuit sa o presteze gratuit timp de un an) in valoare de 1,48 miliarde de lei.

Ignorand prevederile a cinci acte normative in vigoare referitoare la achizitiile publice, fostul director al ADS Corneliu Popa si-a dat girul pentru cheltuirea a 300.000 de euro, in conditiile in care, in conformitate cu prevederile HG 271/2001, pentru organizarea acestei licitatii era nevoie de aprobarea Grupului de Promovare a Tehnologiei Informatiei in Romania.

In documentele puse la dispozitia controlului nu exista o asemenea aprobare din partea singurului organism care, in conditiile legii, poate "aproba si coordona proiecte mai mari de 100.000 de euro in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei ale institutiilor publice".

Fosta conducere a ADS si-a permis astfel sa achizitioneze un sistem informatic care ar fi trebuit sa fie implementat si la nivelul celor 41 de spatii judetene ale ADS, in contextul in care acestea nici macar nu aveau acces la Internet (!).

MFP a recomandat anularea licitatiei

Pentru participarea la licitatie au depus documente trei societati: IQ Management (IQM) SRL Cluj, TotalSoft SA Bucuresti si Siveco Romania SA Bucuresti. Ca urmare a deschiderii ofertelor, comisia de evaluare a descalificat si oferta TotalSoft.

Fara a se astepta un punct de vedere al Ministerului Finantelor Publice, pe 15 septembrie 2003, ofertantii care au pierdut licitatia sunt anuntati asupra faptului ca IQM este declarat castigator.

La numai trei zile, pe 18 septembrie, ajunge la ADS si adresa Ministerului Finantelor Publice prin care se arata ca in acest caz comisia de evaluare nu avea dreptul sa respinga oferta si ca se considera necesara anularea procedurii de atribuire a contractului.

Aceasta adresa a fost repartizata de directorul Directiei Juridice consilierului juridic Alina Bajan, fara ca prevederile adresei sa aiba vreun efect asupra procedurii. Contractul cu IQM a fost semnat pe 22 septembrie 2003. Fara a publica un anunt de intentie, ADS mai incheie un contract cu IQM pentru realizarea retelei necesare implementarii SII, contra sumei de 827 milioane de lei.

Corneliu Popa - "specialist" IT

Conform notei de control a Corpului de Control al ministrului agriculturii, in organizarea licitatiei nu s-au respectat termenele prevazute de lege, iar caietul de sarcini, incomplet, nu a fost realizat de catre specialisti atestati in domeniul acestei achizitii, fiind semnat de directorul general, Corneliu Popa, directorul Directiei Juridice, Catalin Sandu, si de directorul Directiei Economice,

Maria Petrescu. Caietul de sarcini nu cuprinde, de asemenea, estimarea valorii achizitiei. Din analiza documentelor aflate in arhiva ADS printre documentele depuse de IQM nu se regaseste copia codului fiscal al acestei societati, fapt cerut prin fisa de date a achizitiei sistemului informatic integrat.

Sistemul este aproape inutil

Din verificarile Corpului de control rezulta si faptul ca stadiul de dezvoltare a SII este de aproximativ 20% din capacitate. Verificarile au mai aratat ca in dezvoltarea sistemului s-a lucrat total neprofesionist, neexistand nici un fel de protocoale tehnice, fise de programare, dezvoltare si securizare a informatiei.

"Nu exista la aceasta data un proiect de operare a sistemului informatic integrat la nivelul ADS. Precizam faptul ca acest proiect ar fi trebuit sa existe inca din momentul in care s-a decis achizitionarea unui astfel de sistem. (...) Salariatii Directiei Juridice nu au fost instruiti cu privire la modul de folosire a acestui sistem.

De asemenea, acestia nu au acces la acest sistem", se arata in nota de control.

Nici angajatii Directiei Privatizare-Concesionare nu beneficiaza de vreo informatie pusa la dispozitie de SII, desi s-a solicitat inca din 2003 acest lucru. La Biroul Resurse Umane aplicatia este partial dezvoltata. Acelasi lucru se intampla si la Directia Urmarire Contracte, unde este functionala doar partea de facturare.

Singura directie unde sistemul functioneaza si este dezvoltat in parametrii prevazuti este Directia Economica.