La trei luni de cand Alianta DA si Traian Basescu au castigat alegerile si au preluat puterea, administratia si institutiile vitale ale statului sunt dominate tot de oamenii cocotati in scaune de PSD.

Practic, incepand cu esalonul doi la nivel de ministere, agentii, prefecturi sau primarii in functii se afla aceiasi oameni care n-au fost in stare sa fie motorul reformei, ci doar executantii ordinelor de partid.

Situatia este cu mult mai grava atunci cand vine vorba de institutii fundamentale ale statului de drept - justitie, servicii secrete - si de siguranta tarii pusa in pericol de coruptia generalizata aparuta, crescuta si dusa la extrem sub regimurile Iliescu. Exista si cateva exceptii: MAI, Agricultura si Externe, unde ministrii au intrat in plin in vechile structuri.

Daca noua Putere nu da semne rapide de schimbare profunda, va ajunge sa repete vorbele presedintelui Emil Constantinescu care constata ca CDR a castigat alegerile, dar n-a castigat puterea. (C.F.V.)

Cei sapte "magnifici" PSD de la Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala - garantul suprematiei Legii fundamentale, colcaie de fosti demnitari PSD, multi dintre acestia impaunandu-se si cu o laborioasa activitate depusa in slujba statului ceausist. Sapte din cei noua judecatori ai Curtii au avut, in cariera lor, "intimitati" mai mari sau mai mici cu fosta putere pesedista sau/si cu regimul ceausist.

Ei constituie acum o majoritate suficient de solida pentru a decide in chestiunile cele mai importante pentru care Curtea este sesizata.

Iar relatia lor cu fostul partid de guvernamant pune sub semnul intrebarii respectarea principiului esential cuprins in legea de organizare si functionare a institutiei: "Curtea Constitutionala este independenta fata de orice alta autoritate publica si se supune numai Constitutiei si prezentei legi".

Este greu de crezut ca, odata numiti la instanta constitutionala, fostii apropiati ai PSD si-au abandonat relatia cu partidul lui Iliescu si Nastase.

Sa vedem cine sunt cei sapte "magnifici". Ioan Vida, presedintele Curtii, a fost numit judecator in 2001, gratie votului majoritar al PSD din Parlament. Vida a lucrat impreuna cu senatorul PSD, Antonie Iorgovan, la elaborarea Constitutiei din 1991, pe baza vestitelor "teze ale lui Iliescu".

Inainte de decembrie '89, Ioan Vida a predat dreptul, timp de 11 ani, la "Academia de Studii Social-Politice" (1977-1988). Petre Ninosu are, la randul sau, un back-ground solid: fost parlamentar al celor "trei trandafiri", fost ministru al Justitiei in perioada 1992-1994 si consilier prezidential al lui Ion Iliescu intre anii 2000-2001.

Ion Predescu si-a sacrificat 14 ani din viata (1990-2004) lustruind fotoliul de senator rezervat formatiunii lui Iliescu, oricum s-ar fi numit aceasta. La Curte a fost numit in 2004, la propunerea PSD, in ciuda impotrivirilor Opozitiei, care a acuzat politizarea instantei constitutionale.

La sfarsitul aceluiasi an, judecatorul Predescu a fost zarit, la Craiova, printre sustinatorii candidatului-presedinte Ion Iliescu. Serban Viorel Stanoiu, si el judecator al Curtii, este sotul fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu. A fost numit judecator constitutional in 2001, chiar de catre presedintele Ion Iliescu, in pofida corului de proteste formulate de Opozitie.

Nicolae Cochinescu, fost procuror de provincie pe vremea lui Ceausescu, si-a desavarsit cariera in regimul Iliescu. El a detinut functia de procuror general adjunct al Romaniei in perioada 1990 - 1993 si procuror general in 1996 si 1997. Acum este judecator la Curtea Constitutionala.

Acsinte Gaspar, fost sef al sectorului juridic al Consiliului de Stat in timpul comunistilor, a avut grija ca legile adoptate in perioada post-decembrista sa nu se abata de la linia FSN-FDSN-PDSR-PSD. Numirea sa la Curte, in 2004, il prinde in postul de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, reprezentant al "Cabinetului Adrian Nastase".

Aspazia Cojocaru - ultima pe lista - a fost numita de Parlament anul trecut, la propunerea PSD. Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Curtii, Cojocaru este profesor universitar la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", unde profeseaza si liderul PSD Adrian Nastase.

Avem, asadar, in Curte, o majoritate confortabila care poate sa isi manifeste oricand "recunostinta" fata de Partid. Ceilalti doi judecatori, care intregesc plenul Curtii, sunt Constantin Doldur, numit de Camera Deputatilor, in 1998, pentru un mandat de 9 ani, si Gabor Kozsokar, numit judecator de Senat in acelasi an si pentru aceeasi perioada.

Trebuie mentionat ca, in perioada 2001-2004, Opozitia parlamentara a contestat la Curtea Constitutionala numeroase proiecte normative. In majoritatea cazurilor, Curtea nu a gasit nimic neconstitutional, iar proiectele guvernarii PSD au devenit legi, dupa vrerea initiatorului. Pana la instalarea lui Vida, in fruntea Curtii s-a aflat tot un favorit al lui Iliescu - Nicolae Popa.

Inca un amanunt: Popa a ajuns presedinte dupa ce fostul sef al Curtii, Lucian Mihai, a demisionat in 2001 declarand: "In Romania exista un regim partial totalitar". (O.B.)