Un eveniment teatral neobisnuit va avea loc la "Nottara", pe 18 martie, cand vor fi prezentate doua montari diferite, de acelasi autor, dar realizate in spatii diferite, in limbile romana si bulgara.

Este vorba despre piesa "Variatiuni enigmatice" scrisa de dramaturgul francez Eric-Emmanuel Schmitt, montata la Teatrul Nottara, in regia lui Claudiu Goga, cu actorii Alexandru Repan si Mircea Diaconu, si la Teatrul "Sava Ogneanov" din Ruse /Bulgaria/, regia Aleksandr Berovski, cu Ventislav Petkov si Liubomir Knev.

Primul spectacol programat este cel in limba romana (ora 18), dupa care publicul va urmari, dupa o scurta pauza, montarea bulgarilor din Ruse.

Acest experiment, considerat de conducerea celor doua teatre a fi foarte interesant, a avut avut loc de curand la Ruse, unde, in aceeasi zi, acelasi public a putut vedea spectacolul in limba bulgara si apoi pe cel romanesc.

Colaborarea Teatrului Nottara cu Teatrul din Ruse a inceput cu cativa ani in urma, materializandu-se in efectuarea unor turnee la Ruse si, respectiv, Bucuresti.

"Variatiuni enigmatice" este un text de o mare sensibilitate, despre dragoste si moarte, despre dragoste dincolo de moarte, despre relativitatea adevarului si a minciunii. Doi barbati evoca imaginea femeii disparute. Amandoi au iubit-o, fiecare, insa, in felul sau.

Un mare scriitor, laureat al Premiului Nobel, renunta la prezenta ei fizica pentru a si-o putea pastra in memorie, pentru a putea sa-i scrie si sa-i dedice volume.

Un barbat obisnuit se casatoreste cu ea, o iubeste, ii dedica intreaga viata, iar, dupa ce ea a murit, el continua, in numele ei, corespondenta cu scriitorul, ca si cum inca ar trai.