Ariel Sharon, Silvio Berlusconi, Iulia Timoshenko, Stanislav Gross, Thaskin Shinawatra sunt jucatori care fac cartile pe scena politica si economica internationala, dar care pierd enorm din imaginea de politicieni respectabili.

Pierderea popularitatii este cauzata de implicarea in scandaluri in care acuzatiile principale sunt coruptia, incapacitatea de a se detasa total fata de afacerile personale si de a se implica dezinteresat in viata politica. Scandalurile de coruptie distrug credibilitatea si reputatia politicienilor de prim rang pe scena internationala.

Premierii, cei care ar trebui sa fie purtatorii unui mesaj politic onest, cad frecvent in capcana numita „coruptie". Moralitatea, aparent exemplara, a politicienilor este pusa la indoiala de scandaluri in care numele lor este vehiculat cu dezinvoltura.

Aparitia unui nou caz in care un premier este acuzat de coruptie nu mai socheaza pe nimeni, acest eveniment ce atrage atentia internationala terminandu-se, de fapt, prin adaugarea unui nou nume pe lista neagra. Premierii sunt scosi, in final, basma curata.

Politicienii de prim rang, carora legea le interzice canalizarea directa a actiunilor proprii spre afacerile personale, se folosesc de propria lor familie. Interesele lor proprii devin, astfel, obiect al activitatii politice. Apropiatii premierilor sunt cea mai buna scuza, fiind abil manevrati, ca niste marionete, de catre papusarul experimentat.

Politica reprezinta o rampa de lansare si de sprijinire a afacerilor personale, in spatele imaginii de premier cinstit ascunzandu-se, adesea, interesul de a-si umfla conturile din banca. Cazul premierului thailandez este un bun exemplu, politica devenind pentru acesta o modalitate de a tine pe tusa concurentii si de a-si favoriza afacerile proprii.

Dincolo de incercarea politicienilor de a masca sau nega permanent faptele comise, acestea ies la iveala, evidentiind lipsa de scrupule, in contradictie cu onestitatea de fatada. Si totusi, sunt lucruri pe care influenta politica nu le poate camufla.

Ariel Sharon trage sforile prin intermediul fiului sau, si el politician de frunte

Ariel Sharon este al treilea premier israelian, dupa predecesorii sai Ehud Barak si Benjamin Netanyahu, invinuit de nereguli financiare in campania electorala. Nici unul nu a fost pus insa sub urmarire penala.

Acuzatia principala este ca Ariel Sharon ar fi incalcat in mod voit Legea finantarii partidelor politice din Israel, in timpul campaniilor electorale din 1999 si 2001, atragand fonduri din strainatate prin compania petroliera Annex Research. Fiul premierului, Omri, este implicat in sustinerea financiara a campaniei tatalui sau.

Judecatorul Mazuz, cel care ancheteaza cazul Sharon, explica modalitatea prin care el actiona: „Omri Sharon a creat doua canale de atragere a fondurilor – unul oficial si unul secret.

Cel oficial functiona in deplina concordanta cu prevederile legale, in timp ce pe canalul financiar secret circulau fonduri in valoare mult mai mare decat limita legala, primite si administrate in neconcordanta cu prevederile Legii de finantare a partidelor politice".

Omri Sharon, parlamentar in guvernul tatalui sau, va fi acuzat de frauda, fals in acte, marturie mincinoasa, riscand pana la sapte ani de inchisoare. Eficienta campaniilor electorale conduse financiar de Omri a fost demonstrata, Sharon castigand in 1999 sefia Partidului Likud, si in 2001, functia de prim-ministru. Anul trecut, Ariel Sharon a scapat de acuzatiile din dosarul „Insula greceasca".

In acest caz, omul de afaceri israelian David Appel i-a oferit fiului premierului 700.000 USD pentru obtinerea permisiunii autoritatilor grecesti de a promova un proiect turistic intr-o insula greceasca, in aceeasi perioda in care Ariel Sharon detinea functia de ministru de externe.

Aceste acuzatii au fost suspendate, intrucat nu sunt dovezi suficiente care sa ateste ca acesti bani au servit ca mita oferita actualului premier israelian.

Berlusconi & fii se afla in vizorul justitiei

Silvio Berlusconi este amenintat de un nou proces, in care este acuzat de fals in acte, frauda fiscala si spalare de bani in vanzarea drepturilor de audiovizual. Anchetatorii suspecteaza o societate americana ca ar fi vandut drepturile de retransmisie unor societati offshore controlate de Berlusconi.

Acestea le-au revandut, la randul lor, trustului, la un pret subevaluat, ceea ce a creat o gaura in conturile Mediaset. Premierul italian Berlusconi, miliardarul care a pus pe picioare cel mai mare imperiu mediatic national, este implicat in alte sapte procese in care a fost acuzat de coruptie, dar niciodata nu a fost condamnat penal. Doi dintre fiii sai sunt si ei anchetati in acelasi caz.

Berlusconi a intrat in politica in 1994, nerenuntand la afacerea Mediaset, ci delegand atributiile sale membrilor familiei.

Frumoasa Iulia are dosar penal

Actualul sef al guvernului ucrainean, prim-ministru si in timpul administratiei Kuchma, Iulia Timosenko este urmarita de justitia rusa. Ea este acuzata de coruptie, pe numele sau emitandu-se si un mandat de arestare.

Cea care a reorganizat din temelii sistemul energetic al fostei Uniuni Sovietice, capatand notorietatea de manager de criza, Timoshenko, este invinuita de dare de mita oficialilor rusi, de contrabanda si falsificare de documente in timpul in care se afla la conducerea companiei „Sistemele Energetice Unite ale Ucrainei".

Nu a fost scutita nici de acuzatia ca ar fi scos ilegal din tara peste 1,1 miliarde euro si de neplata taxelor catre statul ucrainean in perioada 1997-1999. La randul sau, Olexander, sotul Iuliei Timoshenko, a fost condamnat si arestat intr-un caz similar in august 2000.

Premierul ceh a facut afaceri imobiliare dubioase

Charisma si popularitatea dobandite in randul conationalilor sai de catre cel mai tanar prim-ministru european, Stanislav Gross, sunt puternic zdruncinate de suspiciunile ce planeaza asupra modului in care a reusit sa stranga, dintr-un salariu de parlamentar, banii necesari pentru a-si cumpara un apartament luxos in Praga. Valoarea imobilului este de 4,2 milioane de coroane, echivalentul a 50.

000 USD. Tranzactia imobiliara a avut loc in urma cu cinci ani, modul in care s-a derulat iesind abia acum la iveala. O parte din bani - spune premierul ceh – a fost imprumutata de la unchiul sau. Si sotia sa este anchetata intr-un scandal imobiliar, cumparand, la randul ei, cu bani lichizi, un intreg bloc de locuinte in nordul Pragai.

Presa ceha suspecteaza ca banii ar proveni de la un protejat al lui Gross.

Premierul Thailandez isi serveste propriul sau interes

Thaskin Shinawatra, magnatul thailandez devenit premier, si-a inceput mandatul politic debarasandu-se, oficial, de toate proprietatile, dar transferandu-le membrilor familiei sale.

Acuzatiile ce-l vizeaza sunt ca nu ar fi promovat suficient deschiderea fata de competitorii straini, incurajand astfel oligopolul national si, implicit, propriile sale afaceri din domeniul telecomunicatiilor, bancar, transportului aerian.

Apropiati ai lui Thaskin Shinawatra au achizitionat o mare partea a portofoliului ziarului cu cel mai mare tiraj, „Nation", si al singurei televiziuni independente, acaparand si dirijand din umbra sfera mediatica thailandeza. Nepotismul este un fenomen pe care magnatul il incurajeaza, numindu-l pe varul sau sef al fortelor armate si atragandu-l pe fiul sau in afaceri.