Cind a demarat procesul de relaxare ½scala, guvernul nu a luat in calcul aprecierea leului. Lipsa de precautie va duce la cresterea peste masura a nivelurilor accizelor la produsele petroliere.

Vreme de doua luni si jumatate, reprezentantii Executivului au declarat ca majorarea accizelor peste nivelul convenit cu Uniunea Europeana nu va fi facuta decit in cazul in care colectarea veniturilor la bugetul statului va fi nesatisfacatoare. Potrivit guvernantilor, veniturile la buget au crescut in primele doua luni ale lui 2005 cu 12% fata de perioada similara a anului trecut.

De vina e leul

Numai ca proiectul de modificare a Codului fiscal, care va fi adoptat de Executiv in sedinta de saptamina viitoare, dezvaluie citeva surprize legate de nivelurile accizelor la produsele petroliere, in sensul ca la 1 aprilie vor fi mai mari chiar decit cele stabilite pentru data de 1 ianuarie 2007.

Iata cum se justifica guvernul: „La stabilirea nivelurilor de accize pentru data de 1 aprilie 2005, s-a pornit de la nivelul prevazut in Calendare (cele convenite cu UE, n.r.) pentru data de 1 iulie 2005 si s-a luat in calcul si recuperarea diferentei provenite din deprecierea monedei euro (moneda in care sint calculate accizele, n.r.) de la 42.

550 de lei, curs cu care s-a calculat bugetul pentru anul 2005, la 37.500 de lei, cursul mediu preconizat pentru a se realiza in anul 2005".

Benzina scumpa

Din acest considerent, vom ajunge sa platim de la 1 aprilie accize (taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat, pentru anumite produse provenite din productia interna sau din import) mai mari decit cele din unele state membre ale UE pentru produsele petroliere. Spre exemplu, la motorina se vor plati 259,9 euro pe 1.000 de litri, desi nivelul minim in UE este de 239 de euro.

De asemenea, acciza la benzina cu plumb va fi de 419,5 euro pe 1.000 de litri, fata de nivelul minim in UE de 395 de euro, si 327,2 euro pe 1.000 de litri la benzina fara plumb, in comparatie cu valoarea cea mai mica intilnita in Uniune, de 297 de euro. Desi la 1 aprilie nu vor atinge nivelurile din UE, accizele la tutun si alcool vor avea o valoare apropiata celor din Vest.

Pentru suplimentarea veniturilor la buget vor fi majorate cu 2-6% accizele pentru autoturisme si masini de teren cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 cmc, atit la cele noi cit si la cele rulate.

Din prima zi a lunii viitoare, iahturile si barcile cu motor pentru agrement vor fi accizate cu 50%, fata de cota de 25% cit este in prezent, iar armele de vinatoare si armele de uz individual vor avea accize de 100%, cu 50% mai mult decit acum.

Cu cinci puncte procentuale vor creste accizele la confectiile din blanuri naturale, articolele de cristal, bijuterii (cu exceptia verighetelor), parfumuri, aparate video, combine audio, dublu radiocasetofoane, aparate foto, cuptoare cu microunde, aparate de aer conditionat. Va fi scutit de la plata accizelor alcoolul utilizat in industria cosmetica si uleiurile minerale.