Traian Basescu i-a chemat pe oameni la evolutie, dar, in ce-l priveste, opteaza pentru revolutie continua atunci cind aduce in prim-plan politica externa a Romaniei.

Pentru omul numarul unu in statul roman, pozitionarea tarii noastre in sistemul de relatii internationale pare ca se afla la momentul zero. Totul trebuie inceput, totul e de facut. Romania se reasaza, iar Traian Basescu tinde sa devina, conform acestei logici, omul adamic al politicii externe romane. Nu e rau deloc. Ar fi chiar foarte bine.

Numai ca as semnala un mic amanunt: declaratiile sefului statului sint putin cam contradictorii.

La instalarea in functie, Basescu a tinut un discurs fulminant. Stralucitor prin concizie. Seducator prin simplitate. Consistent si super-promitator. Atunci a vorbit presedintele Romaniei pentru prima data despre chestiunea care avea sa devina celebra in scurt timp, a axei Washington-Bucuresti-Londra.

A vorbit atunci, sa ne amintim, despre prioritatea construirii unei relatii inter-statale care sa urmeze acel traseu.

Apoi, a mers la Londra. Basescu a spus, si la plecare, si la sosire, ca relatia cu Londra e prioritara. Dupa citeva saptamini, a mers la Moscova. De ce? Pentru ca si relatia cu Rusia e, sau, cel putin, trebuie sa fie una prioritara. In 9 martie, seful statului a ajuns la Washington. Nimic de comentat: Basescu nu a ascuns niciodata ca nu concepe ca relatia cu SUA sa fie altfel decit prioritara.

Gura tirgului vorbeste chiar si despre o intilnire ampla, pe care Traian Basescu a avut-o, imediat dupa ce voturile l-au propulsat in functia de presedinte, cu fostul ambasador al SUA, J.D. Crouch. Cu acest prilej, se spune, au fost puse la punct multe chestiuni, cum altfel, prioritare. Bun, e adevarat – gura tirgului vorbeste multe, vrute si nevrute. Uneori, mai spune si adevarul.

Londra, Moscova, Washington – toate trei, prioritare. Nimic contradictoriu pina acum. Cele trei descinderi ale presedintelui Romaniei pot fi subscrise unei naratiuni liniare.

Acum, Basescu e la Berlin. Ca sa efectueze o vizita despre care considera, ati ghicit, ca este prioritara. Imediat, va merge si la Roma, probabil, tot in numele urgentei. In mod normal, in prima jumatate a anului, seful statului va ajunge si la Paris. Punem pariu ca va fi, si aceasta, o vizita prioritara? Pentru ca prioritara e, conform spuselor aceluiasi Basescu, si integrarea Romaniei in UE.

Vizite prioritare care vin sa puncteze relatii prioritare. Si la Washington, si la Berlin. Gesturi de PR ale presedintelui. Mutari pragmatice. Nu e insa numai asta. Mai e in joc si credibilitatea sefului statului roman. Aceasta nu e inca, dar poate fi o problema a lui Basescu.

Dupa ce se va fi consumat curiozitatea cu care e privit acum in marile cancelarii ale lumii, Basescu va trebui sa ofere mai mult. Probabil ca acum isi poate permite sa fie revolutionar. Va veni o vreme insa cind va trebui sa faca el insusi ceea ce a cerut electoratului: sa evolueze.