Grupul de presa Media On si Bursa de Valori Bucuresti au lansat lucrarea "Ghidul investitorului la bursa". Din cauza unor probleme la tipografie, pentru care ne cerem scuze, "Ghidul" va aparea pe piata, pentru public, abia marti, 22.03.2005.

Supliment al saptamanalului "Banii Nostri", ghidul se doreste a fi un abecedar pentru cei care cocheteaza cu ideea de a investi in actiuni, o revista vie care imbina analizele specializate cu partea amuzanta a vietii bursiere.

Bursa, kilometrul zero

Cu o crestere de 50% pentru principalul indice (BET) si un profit in euro de 60% pentru cei care ar fi reusit sa-si construiasca un portofoliu mizand pe societatile care intra in compozitia sa, BVB a reusit ca, in numai in doua luni din 2005, sa depaseasca previziunile unei parti a analistilor ce vizau intregul an.

Si asta nu e tot, cresterile din ianuarie si februarie vin dupa o apreciere de 250% in intervalul 2002-2004.

Ce s-a intamplat intre timp in economie?

Romania a capatat statutul de economie de piata functionala, a existat o crestere medie de aproximativ 5 procente a PIB-ului, inflatia a scazut de la 22 la 12% iar in acest an sunt sanse ca aceasta sa ajunga la 7-8%. E suficient pentru o apreciere atat de pronuntata a cotatiilor. E drept, in urma cu 3 ani actiunile pareau subevalutate.

Acum nu mai poate fi vorba de asa ceva de vreme ce un raport mediu dintre pret si profitul pe actiune (PER) este la BVB de peste 20.

In acest moment, daca ne raportam strict la acest indicator exista societati cotate la marile burse ale lumii care stau mai bine la capitolul indicatori decat vedetele de la BVB.

Este relavant de pilda faptul ca SNP Petrom a avus sa aibe o capitalizare bursiera mai mare decat compania-mama, OMV.

Daca in urma cu cativa ani brokerii ne recomandau cu entuziasm actiunile cotate pentru ca acestea aveau PER-uri "subdezvoltate", pe masura ce timpul trecea iar cotatiile urcau s-au inventat noi argumente: actiunile romanesti au inca valori contabile mici raportate cu cele din Vest, companiile romanesti au perspective de dezvolare mai bune, fiind la inceput de drum, decat cele occidentale a

caror crestere s-a plafonat (cu alte cuvinte, cei care cumpara acum achizitioneaza de fapt perspective de crestere si mai putin rentabilitate sau active).

Un alt argument in favoare investitiei in acest moment este apropierea aderarii si masurile ce o acompaniaza. De pilda liberalizarea contului de capital ce genereaza o invazie de bani "fierbinti" pe piata monetara datorita dobanzilor inca atractive in Romania.

Multi spera ca o parte din acesti bani se vor rataci si la bursa si vom asista la aprecieri record in tot acest an.

E drept, brokerii sunt condamnati sa fie optimisti : cat timp la BVB nu se pot executa tranzactii short (" pe datorie ", clientul imprumuta actiuni de la broker pe care le vinde mizand pe scaderea pietei), ei nu pot recomanda vinderea unor actiuni ci numai cumpararea acestora, altfel si-ar pierde clientii.